Szeged és környéke

2010.02.13. 19:13

A szegediségről nyílik kiállítás

„Szöged hírös város" címmel új állandó néprajzi tárlatot rendeznek a Móra Ferenc Múzeum néprajzos muzeológusai. A tárlat fő mondanivalója a „szegediség": a város és a hozzá tartozó nagytáj paraszti világának bemutatása. A régi, 19 éves néprajzi kiállítás már csak két hétig látható – közölte a múzeum.

Delmagyar.hu

Az új állandó néprajzi kiállítás kiemelt témái a Tiszához kapcsolódó tevékenységek, a homoki gazdálkodás és a paprikatermesztés, a híressé vált kisiparok – papucsos, késes mesterség – a gyékényszövés, a népi építészet sajátosságai és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsú. A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különböző hangeffektusok, filmrészletek is megjeleníthetővé válnak. Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló „mini" website, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklődők és véleményt formálók számára. A kiállítás szinte teljes költségét pályázati támogatásból fedezi az intézmény. A beruházás teljes költsége meghaladja a negyven millió forintot.

Az 1991-ben nyílt „Csongrád megye népművészete" című tárlat február 28-ig látogatható. A nagysikerű kiállítás tárgyai közel húsz év után visszakerülnek régi helyükre: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra-múzeum további tervei között természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része – sikeres pályázat esetén – újra látható lesz az épület földszintjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!