Szeged és környéke

2008.03.13. 21:01

A személyi jövedelemadó is minősíti a településeket

Szeged - Nagy a szegénység Csongrád megye kisebb és rossz helyen fekvő falvaiban, zömmel 30-70 ezer forint az egy főre jutó személyijövedelemadó-befizetés éves összege.

Fekete Klára

Csongrád megyének nem sikerült az országos rangsor középmezőnyében elfoglalt helyéről előbbre jutni, ugyanakkorák a különbségek a fejlett és az elmaradott megyék között, mint tíz évvel ezelőtt.

Elkészítettük a Csongrád megyei települések rangsorát az alapján, mennyi az egy főre jutó személyi jövedelemadó. Ehhez egy minisztériumi rendelet nyújtott segítséget, amelynek melléklete a városokban, falvakban ott maradó nyolcszázalékos szja-befizetések összegét tartalmazza. Ugyanezzel a módszerrel hasonlította össze az ország leggazdagabb és legszegényebb településeit a HVG: a nagy- és kisvárosok adatait a gazdasági hetilap összeállításából idézzük táblázatunkban.


Forrás: Informédia Marketing Tanácsadó Kft.

Szinte évről évre készülnek adatsorok a legszegényebb és leggazdagabb településekről, amelyek alapján azt lehet megállapítani: a rangsor első harmadában továbbra is a fejlett közép-magyarországi és észak-dunántúli térségek képviseltetik magukat. Sajnos az is látszik, évek óta szinte alig van mozgás a városok helyezésében. Ma is ugyanazok a régiók tartoznak a leszakadók közé, mint korábban, az érkező uniós források csak a szinten tartáshoz elegendők, miközben a fejlett területek még előrébb lépnek. Csongrád megye pedig még mindig a középmezőnyben parkol.


A megyében Szeged változatlanul a „leggazdagabb" városnak számít, a 24 megyei jogú város között azonban Debrecennel együtt csak a 13., míg Hódmezővásárhelyé a 24. hely. Budapesten például 100 ezer, vagy a kisvárosi rangú Budaörsön 150 ezer forinttal több az egy főre jutó személyi jövedelemadó. A Csongrád megyei kisvárosok a nyomába se érnek Szegednek, a legszegényebbnek Mindszent számít. Noha jól tudjuk, egyik városunkat se szabad a már említett Budaörshöz vagy Gödöllőhöz viszonyítani, a hasonlóképpen dél-alföldi fekvésű Gyulával, Orosházával vagy Bajával azonban már bátran összehasonlíthatjuk. A végeredmény sajnos nem nekünk kedvez: Bács-Kiskun és Békés megye kisvárosai bőven 100 ezer forint feletti egy főre jutó szja-bevétellel dicsekedhetnek.


Falvak a sor végén

Noha jól tudjuk, sokan vannak minimálbérrel bejelentve, holott legalább még egyszer annyit keresnek, akkor is elgondolkodtató a Csongrád megyei rangsor végén álló öt település helyzete. Három, Kövegy, Eperjes és Királyhegyes lélekszáma ezer alatti, Csengele és Csanytelek azonban 2-3 ezres község, lélekszámban hozza a Csongrád megyei átlagot. Látszik, hogy ezekben a községekben egy adófizető legalább tíz embert „tart el", míg a többi településen egy keresőre átlagosan 4-5 fő jut.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!