Szeged és környéke

2015.01.17. 12:57

A szén-monoxid csendesen mérgez

Szeged - A szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, éppen ezért veszélyes, mert csak a mérgezés tüneteit észleljük - hangzott el a szén-monoxid mérgezésről tartott lakossági fórumon Szegeden szombaton.

Munkatársunktól

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen gáz, ami normál halmazállapotában valamivel könnyebb a levegőnél. Veszélyességét éppen az adja, hogy az emberi érzékszervek számára felfoghatatlan, csak a hatását észleljük - hangzott el azon a lakossági fórumon, amit a szén-monoxid mérgezésről közösen tartott az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt., a Szegedi Kéményseprőipari Kft. és a Csongrád Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság a szegedi Agórában szombaton.

[namelink name="Kiss Árpád"] gázüzemvezető a közel félszáz érdeklődőnek elmondta, hogy a szén-monoxid a szénalapú anyagok elégetése során keletkezik, normális esetben csak kis mennyiségben, ami hamar eloszlik. Ha azonban például az égéshez szükséges oxigén elfogy, a tüzelőberendezés a levegőben található szén-dioxidot használja tovább az égéshez, ebből keletkezik a szén-monoxid. Ha az égés során bármilyen hiba bekövetkezik, és megnő a szén-monoxid mennyisége a levegőben, az azért veszélyes, mert az emberek számára nem érzékelhető, csak amikor megjelennek a mérgezés - viszonylag általános - tünetei: hányinger, fejfájás, rosszullét. A mérgezés gyakran bekövetkezik, mire a tüzelőberendezés érzékeli az oxigénhiányt, és kikapcsol.

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu


A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy törvényi szabályozások állnak rendelkezésre a mérgezés megelőzése érdekében a karbantartásra, a gázszolgáltatás megszüntetésére, illetve a műszaki biztonságra vonatkozóan. A karbantartással kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy a hatóság nem fogadja el, ha a szomszéd, vagy egy ismerős javítja a készüléket, azt egy, a nyilvántartásban szereplő, fényképes igazolvánnyal rendelkező gázszerelő szakembernek kell karbantartania, aki bizonylatot is ad az ellenőrzésről. Ők bármilyen hiba esetén visszakereshetők és szankcióval büntethetők, ha mégis valamilyen hiba történik. Az élet- és vagyonvédelem érdekében a gázszolgáltatást azonnal felfüggesztik.

Változnak a jogszabályok

2015 szeptember 26-a után csak olyan gázkazánt lehet forgalomba hozni, aminek az úgynevezett szezonális hatásfoka eléri legalább a 86 százalékot. Kiss Árpád üzemvezető elmondta, hoyg a "B" típusú gázkazánok túlnyomó része el fog tűnni a piacról. Ezek a levegőből veszik ki az égéshez szükséges oxigént, az égésterméket egy gravitációs kéménybe továbbítják. Helyettük a "C" típusú gázkazánok lesznek forgalomban a lakosság számára, amik biztonságosabbak, de drágábbak. Újdonság ugyanakkor az is, hogy idén ősztől a gázkazánokat és gázmelegítőket is el kell látni olyan tanúsítási címkével, amik például a mosógépeken, hőtőkön is vannak, és A-tól G-ig osztályozzák az adott terméket.

Tavaly egy halálos áldozata volt a mérgezésnek Csongrád megyében

Évente körülbelül egy tucat ember veszti életét szén-monoxid-mérgezésben országosan, ez a szám az elmúlt három évben stagnál – magyarázta [namelink name="Turcsányi Gergely"] hadnagy, a szegedi katasztrófavédelemi kirendeltség hatósági osztályának munkatársa. Hozzátette: a statisztikai adatok szerint főként Budapesten és a nagyobb városokban jellemző a mérgezés, többek között a nyílászáró-cserék, illetve vidéken a szilárd tüzelésű kazánok rossz állapota miatt, valamint előfordul, hogy a kémények nem megfelelő állaota okozza a problémát.

Csongrád megyében 2012 óta folyamatosan csökkennek a riasztások, tavaly az előző évhez képest több mint felére esett vissza a szén-monoxid-mérgezések száma. [namelink name="Hallai Zsolt"] őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tüzmegelőzési bizottságának munkatársa elmondta, hogy a megyében 2014-ben öt esethez vonultak ki, ebből egy esetben volt halálos áldozata a szén-monoxid mérgezésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!