Szeged és környéke

2007.11.26. 17:11

A szív- és érrendszeri betegségek

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal a hipertóniáról olvashatnak összeállítást. A következő heti témánk: általánosságban az érbetegségekről. Erről a Rádió 88-ban hétfőn hallhatnak összeállítást.

Európában a szív- és érrendszeri betegségek képezik a vezető halálokot mind a nők, mind a férfiak körében. Ezen betegségek több halálesetért felelősek, mint a rosszindulatú betegségek összességében. Ez az Európai Unióban több mint 1,9 millió halálesetet jelent évente. A szív- és érrendszeri betegségek ezenkívül a rokkantság és a csökkent életminőség fontos okai közé tartoznak, ugyanakkor a betegségek legnagyobb része egyértelműen megelőzhető lenne. A WHO becslése szerint a vérnyomás, az elhízás, a koleszterin szint és a dohányzás együttes csökkentésével a betegségek előfordulása több mint felére csökkenhetne.

A szív- és érrendszeri betegségek több tényezős kóroki állapotok, ezért minden egyes kockázati tényezőt kezelni szükséges. A kockázati tényezők három csoportba sorolhatók: 1. biológiailag meghatározott kórokok: magas vérnyomás, magas vércukor, magas koleszterinszint, elhízás. 2. életmóddal összefüggő: dohányzás, egészségtelen étrend, túlzott alkohol fogyasztás, mozgásszegény életmód. 3. átfogó rizikófaktorok: életkor, nem, életkörülmények, munka körülmények stb.

Az egészséges szív- és érrendszeri állapotot rendszeres testmozgással is megőrizhetjük.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Az egészséges szív és érrendszeri állapotot megőrző tényezők: a dohányzás kerülése, megfelelő fizikai mozgás, legalább 30 perc heti 5 alkalommal, egészséges táplálkozás, ideális testsúly, 140/90 Hgmm alatti vérnyomás, 5 mmol/l összkoleszterinszint, normális szénhidrátháztartás, a túlzott stressz kerülése. A megelőzéssel, korai diagnózissal, megfelelő kezeléssel csökkenthetők a szív- és érrendszeri betegségek. A megelőzésen túl fontos a korai diagnózis felállítása. A szűrővizsgálatokon való részvétel, gyakori vérnyomás, vércukorszint, koleszterinszint mérése, panasz esetén kardiológiai szakvizsgálat, szív UH- és terheléses EKG-vizsgálat, a megfelelő kezelés korai elindítása, kialakult koszorúér-betegség esetén szívkatéterezés, koszorúér-tágítás, illetve szívműtét. A kardiológiai rehabilitáció fiatal betegeknél a normál életbe való visszailleszkedést segíti. Rendkívül fontos az agyi érbetegségek felfedezése, megfelelő vizsgálati módszerekkel. Neurológus és belgyógyász szakorvos segítségével a megfelelő terápia megválasztása, a beteg állapotának nyomon követése.

A szív- és érrendszeri egészséget több uniós dokumentum is előmozdítja, különösen az Európai Uniós Tanács határozatai 2004-től kezdve hangsúlyozzák az egyéni és a népességszintű cselekvés fontosságát, különösen a magas kockázatú egyének kiemelése szempontjából.

dr. Piros Györgyi
belgyógyász, kardiológus,
Park EgészségKözpont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!