Hallgassa élőben!

A Szőke Tisza a Dunára megy

Szakmai befektetőkből álló csoport vette meg a lerobbant állapotú Szőke Tiszát, s folyami luxusszállodává alakítaná az egykor szebb napokat látott gőzöst. A hajót ugyan Tápén tervezik felújítani, utána azonban a kifizetődőbb Al-Dunán üzemeltetnék.
Fotó: Miskolczi Róbert

A régóta a tápéi kikötőben horgonyzó, egykor szebb napokat látott Szőke Tisza talán megmenekülhet az enyészettől, ugyanis egy budapesti szakmai befektetői csoport vette meg nemrégiben az eddigi tulajdonos Tiszayacht Kft.-től hajót. Mint az új tulajdonos, az Európa Rendezvény Iroda Kft. ügyvezetője, Sztankó Attila elmondta, legfőbb céljuk az 1917-ben épült, muzeális értékű gőzös megóvása volt – amellett, hogy kifizetődő üzletet is láttak a Szegedre huszonöt éve érkezett hajó üzemeltetésében. Mindehhez azonban nem elég a magántőke, állami forrásokra is pályáznak, a teljes körű felújítás ugyanis közel egymilliárd forintba kerül. Az előző és az új tulajdonos közötti megállapodás szerint a renoválást a tápéi kikötőben végeznék – a hajót amúgy sem lehetne balesetveszély nélkül bárhová is elvontatni.

Szándékuk szerint működőképes gőzgépes szállodahajóvá alakítanák a matuzsálemet – amennyiben támogatást kapnak –, nagyjából kétéves munkával. Mint a vezető elmondta, a hajót gyakorlatilag az acélszerkezettől a külső burkolatig teljesen ki kell cserélni, ami többe kerül, mint egy új hajót építeni. Sztankó azonban kötelességének érezte a hajózástörténeti ritkaságot megőrizni az utókor számára, ugyanis maga és befektetőtárasai is a hajók szerelmesei: több ősrégi darabot üzemeltetnek folyamatosan az országban.

A Szőke Tiszát azonban – a piaci igényeknek megfelelően – inkább az Al-Dunán hasznosítanák, mint a Tiszán, ugyanis ott rövidebb idő alatt megtérülne a befektetett munka és pénz. Hozzátette, a hajóval egyébként sem lehetne a folyón Szeged alá utazni, az ott lévő zsilipen ugyanis nem férne át.

A luxusigényeknek megfelelő átalakítás során a hajó jellemzőit nem változtatják meg, így nagyjából hatvan főt lehet majd kényelmesen elszállásolni – szemben a hasonló módon hasznosított járműveken szokásos százhússzal-százharminccal. A szobák ára emiatt igen borsos lesz, viszont cserébe nem az egyenkabinok kocka alakú kis helyiségeit kapják majd az utazók.

Tovább folytatódik a kölcsönös rakétaháború
Sávuot, a zsidó pünkösd ünnepén is tovább folyt hétfőn a kölcsönös rakétaháború Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között.
Frontex: emelkedett az EU-ba irányuló illegális határátlépések száma
Négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában feljegyzett adatoknak.
Érdekes fogások Csanádpalotán
Két újabb, a külföldi hatóságok által keresett járművet foglaltak le a rendőrök Csongrád-Csanád megyében.
Teljes hosszában tele van a Tisza Lajos körút autókkal
Sok jármű van az utakon, de talán a belváros a legforgalmasabb jelenleg. A Tisza Lajos körút teljes hosszában tele van, a Boldogasszony sugárút, a Szentháromság, illetve a Vitéz utca szintén sokan vannak.
Gondoltad volna? Rengeteg türelem kell egy ilyen kép elkészítéséhez
Rendkívül nehéz egy-egy jó pillanatot elkapni erről az állatról.
Nagyatádi kocsi a makói múzeumban
Egy apátfalvi kocsival gyarapodott a napokban a makói József Attila Múzeum gyűjteménye.