Szeged és környéke

2012.01.24. 21:36

A szomszédok lomjaival fűtenek

Szeged - Nagy összegű devizahitel, átverés egy külföldi munkánál. Ma ennyi bőven elég, hogy valaki kilátástalan helyzetbe kerüljön. Horváth Attila Szeged belvárosában kényszerül arra, hogy szomszédjai fölösleges kacatjait is eltüzelje. <br>

Munkatársunktól

– 33 évesen odáig jutottam, hogy a szomszédaimhoz kellett becsöngetnem tűzrevalóért – meséli [namelink name="Horváth Attila"]. A Szentháromság utcában lakik családjával egy társasház 51 négyzetméteres lakásában. Két kislányt nevelnek feleségével. Egy nagy összegű devizahitelnek és egy átverésnek köszönhetően kerültek kilátástalan helyzetbe. Tüzelőre sem futja. Ezért a családfő néhány napja arra kényszerült, hogy becsöngessen szomszédjaihoz, kacatok után érdeklődve. Átfésülte a padlást, a pincét, összeszedett mindent, ami éghető: széket, asztalt, ablakkeretet, pozdorjalapot. Még egy rossz járókát is.

– A pincében vágom fel a tüzelnivalót, baltával és fűrésszel – mondja Attila. Feleségével utolsó tartalékaikból egy régi fatüzelésű kályhát vettek, ami felmelegíti a lakás két szobáját. Muszáj így spórolniuk, hiszen már csak a nő keres. Takarít 78 ezer forintért havonta. Ebből kellene a több mint havi 60 ezer forintos lakástörlesztést és megélhetésüket fizetniük. Ez azonban lehetetlen, a rezsivel is hónapok óta elmaradnak. Ételt szerencsére a két általános iskolás kislány az iskolában kap, a többit a család támogatásával teremtik elő valahogy. Semmiféle segélyre sem jogosultak, Attila több helyről azt a választ kapta: 78 ezer forint túl sok.

A szomszédok lomjaival fűtenek. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Októberben mentünk ki Németországba dolgozni a sógoraimmal egy magyar munkaközvetítő segítségével. Azonban csúnyán átvertek bennünket, egyszerűen nem fizettek ki – meséli Attila. Rengeteg munkája volt már életében, ért az ácsmesterséghez, dolgozott bélüzemben műszakvezetőként is. Külföldön is többször járt, eddig nem történt vele hasonló. A jogorvoslathoz nem ért, ügyvédre nincs pénze, a nyelvtudása is kevés egy perhez. Folyamatosan munkát keres, azt mondja: mindent elvállalna, csak kikerüljön ebből a helyzetből. A családfő tudja, hogy lakásukat elveszítik. Legalább a becsületét nem szeretné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!