Szeged és környéke

2019.09.03. 20:01

A tanulás és emlékezés molekuláris alapjait mutatta be Molnár Elek professzor - A tanévnyitón is tanultak a hallgatók

Tanévnyitójukon a szinapszis kialakulásáról, a tanulás és az emlékezet alapjairól, valamint az idegi plaszticitás és a betegség folyamatáról tanultak kedden a szegedi orvostan hallgatók az University Bristol egyetemi tanárától.

Munkatársunktól

Az SZTE Általános Orvostudományi Karának tanévnyitó előadását idén Molnár Elek, az University Bristol egyetemi tanára tartotta kedden „A tanulás és emlékezés molekuláris alapjai" címmel. Mint elmondta, a bristoli laboratóriumban zajló kutatásuk a központi idegrendszer glutamát- és GABA-receptorok molekuláris szervezetében és működésében bekövetkező fejlődési és aktivitásfüggő változásokra összpontosít. Ennek részleteibe avatta be az orvostan hallgatókat a professzor. Mint mondta, a receptorok olyan eseményekben vesznek részt, mint a szinapszis kialakulása, a tanulás és az emlékezet, valamint az idegi plaszticitás és a betegség folyamata.

Értékes útravalót kaptak Molnár Elektől a szegedi orvostan hallgatók. A fő agyátvivő vegyi anyagokról tanultak szerdán. Fotó: Frank Yvette

Értékes útravalót kaptak Molnár Elektől a szegedi orvostan hallgatók. A fő agyátvivő vegyi anyagokról tanultak szerdán. Fotó: Frank Yvette

Kiderült, a közelmúltban olyan receptorokat sikerült azonosítaniuk, amelyek közvetítik a fő agyátvivő vegyi anyagok, a glutamát és a GABA hatásait éretlen oligodendroglialis (az oligodendrociták a myelint létrehozó sejtek a központi idegrendszerben – a szerk.) sejtekben. Az oligodendroglialis sejtek az agy fehér anyagnak nevezett területén helyezkednek el, ahol támogatják az idegsejteket. A kutatás által tudták meg, hogy a glutamát és a GABA felszabadul az aktív idegsejtekből, és kémiai jeleket képvisel az agy sejtjeiben, beleértve az oligodendrocitákat, amiknek befolyásolhatja a fejlődését és az agyban való túlélését, illetve a regenerációját a fehér anyag károsodását követően.


Igazi szakmai előadásban lehetett tehát része a fiataloknak, mely értékes útravaló lehet számukra tanulásukhoz és jövőbeni munkájukhoz is, mindemellett pedig angol nyelvtudásuk is fejlődött, hiszen a szakember végig angolul oktatott. Molnár Elek felhívta a figyelmüket arra is, hogy az oligodendrociták gyakran károsodnak, ez eredhet rossz tüdőfunkcióból vagy születési szövődményekből. Ezen sejtek szelektív halála súlyosan megzavarhatja az újszülöttek myelinizációját, ami az élet későbbi szakaszában súlyos neurológiai komplikációkhoz vezethet. A memória- és mozgási rendellenességek gyakran alakulnak ki így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!