Szeged és környéke

2019.01.27. 11:21

A Tavaszi rendelés listáján csak állami könyvek lesznek - Nem sok tankönyv választásuk maradt az iskoláknak

Tavasszal rendelik meg az általános és középiskolák a következő tanév tankönyveit, a listán azonban idén szinte már csak állami tankönyvek szerepelnek majd. Mivel ezek minőségével többnyire elégedetlenek a pedagógusok, a Szülői Hang Közösség arra buzdítja a szülőket: összefogással vegyenek az osztályoknak magánkiadóktól tankönyveket.

Munkatársunktól

Hiába pereskedtek a magán-tankönyvkiadók: a bíróság első fokon megállapította, hogy az Oktatási Hivatal törvényesen járt el, amikor nem hosszabbította meg összesen 123 korábbi tankönyvük engedélyét. A tankönyvellátásról szóló törvény idén januárban életbe lépett módosítása szinte lehetetlenné teszi, hogy a magánkiadók által kiadott, 2013-ban még engedélyeztetett tankönyvek engedélyét a kiadók meghosszabbíthassák, de azok a magánkiadós tankönyvek is kikerülhetnek a jegyzékből, amelyek idén még érvényes engedéllyel rendelkeznek. Egy másik módosítás ugyanis egy adott tantárgy esetében legfeljebb két tankönyvet engedélyez a jegyzékben. A 2019/2020-as tanévtől kezdve tehát a kormányzat – néhány kivételtől eltekintve – gyakorlatilag megszüntette a nem állami kiadású tankönyvek iskolai rendelhetőségét. 

Március végén jelenik meg a hivatalos állami tankönyvjegyzék az általános és középiskolák által rendelhető tankönyvekről, amelyen várhatóan minden közismereti tárgyból csak két, kizárólag állami kiadású könyv szerepelhet majd. Áprilisban azonban a tanári visszajelzések alapján a szülők – a hivatalos állami tankönyvrendeléssel párhuzamosan – elküldhetik a megrendeléseiket közvetlenül a kiadóknak. A Szülői Hang Közösség ezért arra buzdítja a szülőket: fogjanak össze, kérdezzék meg az iskola pedagógusait, melyeket tartják jó tankönyveknek, és vegyék meg azokat, amelyekből a tanárok szívesen tanítanak. A szervezet korábban több mint 11 ezer szülőt kérdezett meg a tankönyvhelyzetről, ennek alapján 80 százalékuk elégedetlen az állami kiadású tankönyvek minőségével.


Az Oktatási Hivatal közleményében az üggyel kapcsolatosan úgy fogalmazott: a magánkiadók piaci csatározása, az iskolák tankönyvrendelése esetében korábban jellemző kiadói versengés és a gyakori tankönyvváltások helyett az esélyegyenlőséget, a diákok jobblétét, az eredményesebb, élményszerűbb oktatást és nem utolsósorban a szülők kisebb anyagi teherviselését kívánják előtérbe helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!