Szeged és környéke

2009.05.15. 19:32

A terjesztőknek jó üzlet a könyvbiznisz

Szeged - Vihart kavart a könyvforgalmazók terve: a válság okozta veszteségeiket a kereskedelmi árrés emelésével a kiadókra próbálják áthárítani. A lehetetlen helyzetbe kerülő könyvkiadók – így a szegediek is – elfogadhatatlannak tartják ezt.

Munkatársunktól

Szakértők szerint a gazdasági válság hatására akár 10–15 százalékos visszaesés is elképzelhető idén a hazai könyvpiacon. A nagy könyvterjesztő vállalkozások nemrégiben azzal sokkolták a kiadókat, hogy a Nyugat-Európában és a környező országokban már eddig is példátlanul magasnak számító 50 százalék körüli árrésüket is emelni kívánják, így próbálják ellensúlyozni veszteségeiket. Ez lehetetlen helyzetbe hozhatja a könyvbiznisz legfontosabb szereplőit: a kiadókat.

A 15. születésnapját júliusban ünneplő szegedi Bába Kiadó igazgatója, Majzik István szerint az olvasók nem is értik pontosan, miről folyik a vita, ezért egy szemléletes, konkrét példát hoz. Ha egy könyvkiadó 1000 forintért szállít a nagykereskedőnek egy kötetet, arra körülbelül 1300 forintot tesznek rá, így alakul ki a 2300 forintos fogyasztói ár, amennyiért a boltokban megvásárolhatjuk. Míg a kiadóknak kell kifizetniük a szerzőt, a szerkesztőt, a nyomdát, finanszírozniuk a készletet, állni a szállítás, a tárolás, a marketing költségeit, a terjesztők a tetemes haszonért cserébe többnyire csupán azt vállalják, hogy a bolthálózatokban elérhetővé teszik a köteteket. Ezt 60 százalékos árrésért vállalni már annyira abszurd, hogy a sarokba szorított, kiszolgáltatott helyzetbe került kiadók is fellázadtak az évek óta szidott szisztéma ellen.

Majzik István azt mondja, a könyvkiadásból származó tavalyi 30 millió forintos bevételük 10 százalékát már Pulz utcai saját boltjukban realizálták. Más szegedi kiadók is láthatóan hasonló gyakorlatot követnek: minél több könyvet saját csatornáikon és az interneten próbálnak értékesíteni.

Olasz Sándor irodalomtörténész, a könyvkiadással is foglalkozó Tiszatáj főszerkesztője úgy véli, az olyan nonprofit szervezeteket, mint a folyóiratot és a köteteket megjelentető alapítványukat eddig nem érintette annyira súlyosan a válság, mint a profitorientált nagy cégeket. Azt azonban ők is érzik: a nagy könyvterjesztők vadkapitalista módszereket alkalmazva egyre mohóbbak, egyre szemérmetlenebbül srófolják fel a jutalékukat.

A Függetlenek összefogtak

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületén belül nemrégiben megalakult a Független Kiadói Tagozat, amelynek tagjai harcot hirdettek az emelkedő árrés és a késedelmes fizetések ellen. A kezdeményezéshez rangos független kiadók – a Helikon, a Kossuth, az Osiris, a Park, a Vince – is csatlakoztak. Céljuk, hogy az egyeduralkodó bizományosi rendszer mellett kapjon teret a fix átvétel és a garantált visszavásárlás módszere is: a terjesztők előre fizessék ki a beszerzési árat, azzal a kikötéssel, hogy a kiadók korlátlan visszavételt vállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!