A tompaszigeti kiskerti csend hangjai

Az öreg Picasso összeesküvés elméletet szőtt egy tompaszigeti bulizó társasággal és Szőke Péter volt városi rendőrkapitánnyal kapcsolatban. A levélírók nem vállalták a nevüket, mert félnek a hangadóktól. A bográcsozás és a muzsika belefér a hobbikertes fílingbe – állítják azok, akik szerint a feljelentő csak a ziccert lesi.

„Nem szeretek és nem is tudok írni. Most mégis kénytelen vagyok egy nyílt levelet valakinek vagy valakiknek megcímezni, hátha választ kapok, kaphatunk (hiszen több tucat állampolgár nevében írok) egy-két kérdésre. Először is azt szeretnénk megtudni, mit jelent az a szó, hogy csendháborítás. Kinek csend és kinek háborítás” – írták szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelükben „a környék lakói”, a tompaszigetiek.

Leszámolunk veletek!

A Hattyastelep melletti hobbikertes-víkendházas területről azért keresett meg bennünket a levéllel egy férfi, hogy elmesélje: nemrégiben olyan hangos, éjszakába nyúló bulit tartott a szomszédja, hogy kétszer is ki kellett hívni a rendőröket. Elmondása szerint nem először ordítoztak és bömböltették a zenét a Szúnyog utcában, ami nem csupán őt idegesíti, hanem a kinn élő időseket, betegeket is. – Én vagyok egyedül, aki ezt el merem mondani, de én sem vállalom a nevem, mert félek. Azt kiabálták ugyanis a szomszédoknak, amikor másodszor elmentek a rendőrök, hogy leszámolunk veletek – magyarázta a férfi. A mulatozó társaságot nem ismeri a panaszos, aki öt éve költözött ki a városból Tompaszigetre.

Elmondása szerint idén kétszer tartottak nagyobb bulit, tavaly azonban, amikor az idő is jobb volt, többször is hangoskodtak az öreg Picasso – ez a férfi beceneve – szomszédságában. „Azért Picasso, mert szobafestő-mázoló a szakmám, de művészi hajlamaim is vannak. Így például szintetizátoron játszom. De halkan zenélek és mindig behajtom az ajtót, hogy ne zavarjak senkit.”

Az utcabizalmi és a ziccervadász

– Én bevándorló vagyok. Nemrégiben vettem itt házat, de nem élek kinn – magyarázta a Szúnyog utcával párhuzamos utcában, a Cincérben lakó Tatár Imre. A nyugdíjas férfi elmondta: nem tud semmiféle tiltakozó levélről és oltári nagy buliról. Szerinte egyébként simán belefér egy kis bográcsozás és hangoskodás a hobbikertes életmódba. A Szúnyog utcában arról számolt be az egyik szomszéd, hogy „tényleg nagy ortályozás volt” a 23. szám alatt, ami délelőtt 11 óra körül kezdődött és nem tudja meddig tartott, mert ő este hazament a városba. A szomszéd elmondása szerint tíz-tizenkettő igen jó autó állt a ház előtt. Szerinte újgazdagok mulatoztak. A férfi ugyanakkor hangsúlyozta: nem rendszeresek a bulik. Ezt mondta a Szúnyog utca 26. alatt lakó Ződi István is. – Olyan vagyok, mint az utcabizalmi, ismerek mindenkit. Zoli rendes gyerek. Egy évben egyszer buliznak. Most délután háromtól este nyolcig szólt a diszkózene, ami nem volt zavaró. Hallottam, hogy feljelentették. Szerintem ez nem más, mint kekeckedés – magyarázta Ződi István.

„A volt városi rendőrkapitány közvetlen szomszédja az elkövető hangoskodó, akiről a volt kapitány (jelenleg városi képviselő) úgy beszél, hogy a legjobb barátja. Ezért kérdés, hogy talán azért engedheti meg ez a társaság ezt a viselkedést, mert ilyen támogatója van” – írták levelükben a tompaszigetiek. – Némelyik azt nem tudja elviselni, hogy a másik él. A feljelentő, akit nem ismerek, ziccervadászként keresi az alkalmat, hogy keresztbe tegyen. Ez az egész túllicitált játék. Zoli becsületes, rendes ember. Miért fáj az valakinek, ha évente egy-két bulit tart – fejezte ki értetlenségét Szőke Péter, aki nem tudta megmondani, hol találjuk meg Zoli szomszédját.

Lehet egy tanúval több?

Az önkormányzat csendrendelete szerint a falusias területen – ilyen Tompasziget is – nappal ötven, éjszaka pedig negyven decibel a megengedett zajszint. Csendháborítási szabálysértést követ el, aki ezt túllépi, és 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő pénzbírságra büntethető. Ezt azonban nehéz bizonyítani, mert akkor és ott szakembernek kell hivatalosan bemérni a zajszintet, vagy – Vaskeba György városüzemeltetési irodavezető-helyettes elmondása szerint – a panaszosnak tanúval kell bizonyítania, jól hallotta, hogy a bulizók túllépték a zajszintet.