Szeged és környéke

2012.07.09. 21:43

A válság szüli a találékonyságot

Szeged - Einstein szerint a válság a legnagyobb áldás, amely megeshet az emberekkel, hiszen a válság fejlődéssel jár. A válság szüli a találékonyságot. A válságban sorra mennek tönkre a nagy- és kisvállalkozások egyaránt. Ezért kérdeztünk a talpon maradás titkáról két, 20 évvel ezelőtt alakult egyszemélyes vállalkozást.

Fekete Klára

1992-ben alapította vállalkozását Heitmár Róbert Nonstop Lakásszerviz néven, és ekkor függetlenítette magát a máig hevederzárasként ismert Poprádi Róbert is. Eredeti szakmájuk: lakatos, dízelgépész – Heitmár pluszban víz- és központifűtés-szerelői képesítést is szerzett –, a lakatossággal sokáig ugyanazon a területen mozogtak, később azonban szétváltak útjaik.

Közös alapokról indultak 27–29 évesen: most az a közös bennük, hogy még mindig talpon vannak, ugyanazon a telefonszámon érhetők el, mint két évtizeddel ezelőtt. – Nem lettünk nagyok, de még mindig itt vagyunk – jelentette ki Heitmár Róbert, aki a szocialista nagyiparba a Szegedi Vas- és Fémöntödénél, valamint a Szevafémnél kóstolt bele. Poprádi Róbert az Autofernél tanulta a szakma alapjait.

Heitmár Róbert (elől) és Poprádi Róbert talpon maradásának titka, hogy mindketten képesek voltak a megújulásra. Fotó: Frank Yvette

Heitmár Róbert (elől) és Poprádi Róbert talpon maradásának titka, hogy képesek voltak a megújulásra.
Fotó: Frank Yvette

Miért hagyták ott a 8 órás munkaidőt a napi 20 órásért és a bizonytalanságért? – A rendszerváltás után hiányszakma volt a víz- és gázszerelés, nem voltak szervizek, ezért kitaláltam az éjjel-nappal hívható Nonstop Lakásszerviz elnevezésű vállalkozást – mondta Heitmár Róbert. – Nem volt könnyű, hiszen valóban, éjjel az ágyból ugrasztott ki az ügyfél, ha kizárta magát a lakásból, vagy elárasztotta vízzel az alsó szomszédjait.

Nincs pályázat

A két mester legnehezebb periódusa az elmúlt 5 év volt a válság miatt, és még most sincsenek könnyű helyzetben. Szerintük egyik kormány sem segítette a mikrovállalkozásokat. Itt nem voltak vissza nem térítendő támogatások, a pályázatokat pedig nem nekik írják ki, vagy teljesíthetetlenek a feltételek.  

A Poprádi név a hevederzárral függ össze, holott nem ő volt az első az „örök életre" szóló zárral Szegeden. – Nem gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz a heveder, több 10 ezret szereltem fel a két évtized alatt. Balla Béla barátom kezdte el őket gyártani, és mind a mai napig tőle veszem a szerkezeteket. Az óriási keresletet az is indokolta, hogy a panellakások zárjaira elég volt a betörőnek rálehelnie, és máris kinyíltak. Eleinte napi 15–20 hevedert is felszereltem.

A mikrovállalkozások képesek voltak a megújulásra, az innovációra is. Heitmár a lakatosságban, vízszerelésben átengedte a terepet másoknak, többek között Poprádinak, és a klímaberendezésekre, légtechnikára váltott. Eleinte csak a lakosságnak dolgozott, ma már karbantartóként az EDF DÉMÁSZ-nál és az egyházmegyénél is igényt tartanak a munkájára. Poprádinál a technika változott sokat, mivel egyre bonyolultabb, különlegesebb és drágább zárak jelentek meg. Míg 20 évvel ezelőtt elég volt 1 szatyor zárral kimennie a helyszínre, mert biztos volt benne, hogy lesz köztük megfelelő, most 2 kamionra lenne szüksége, mert több tízezerféle zárhoz kell alkalmazkodnia.
Nincs titkuk: képesek voltak a megújulásra, a találékonyságra. Emellett „bánni" tudtak az ügyféllel, aminek a kulcsa a szavahihetőség, és hogy meg tudták győzni az embereket arról – pénztárcájukhoz, igényeikhez képest –, melyik a jó megoldás számukra.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!