A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet laboratóriumának finanszírozását. Emiatt hatszáz helyett csak 200-250 beteg vér- és vizeletvizsgálatát végzik el naponta, akiket – július elseje óta – csak előjegyzés alapján fogadnak, s akiknek most egy hetet kell várni.
Egy nap kevesebben kerülnek sorra. Fotó: Schmidt Andrea

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet laboratóriumának finanszírozását. Emiatt hatszáz helyett csak 200-250 beteg vér- és vizeletvizsgálatát végzik el naponta, akiket – július elseje óta – csak előjegyzés alapján fogadnak, s akiknek most egy hetet kell várni. Háborognak a betegek, háborognak az intézmény vezetői. Az egészségbiztosító ötvenmillióval rövidítette így meg az amúgy is komoly hiánnyal küzdő rendelőt.

Korábban a Tisza Lajos körúti és a Vasas Szent Péter utcai rendelőben naponta 5-600 ember vér- és vizeletvizsgálatát végezték el. Ez a szám július elsejétől a harmadára csökkent, mert az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által nyújtott finanszírozás csak napi 200-250 ember vizsgálatát teszi lehetővé az intézményben.

– A járóbeteg-ellátásban a laborvizsgálatokat úgynevezett teljesítményvolumen korlát (TVK) alapján finanszírozza az egészségbiztosító, amelyeket ő határoz meg. Nálunk korábban az átlagos laborpontszám 30-32 millió volt havonta, amelyhez február elsejétől 16,5 millió pontos TVK-t határoztak meg számunkra – ismertette a kialakult helyzetet Tálosi László főigazgató, Zsibrita Ágnes orvosigazgató és Chovanecz Balázs gazdasági vezető. A finanszírozás három hónapos késéssel érkezik meg az intézménybe. Amikor júniusban megkapták a laborvizsgálatok után járó márciusi pénzt, majdnem leestek a székről, mert 28 millió helyett csak 15 millió forintot kaptak.

– Érdeklődtünk az OEP-nél, miért ilyen kevés pénz érkezett. Közölték, kapunk majd egy levelet. A június 19-i keltezésű levélben arról tájékoztattak, hogy márciustól már csak havi 5,8 millió laborpontot finanszíroznak teljes áron. Ennyiből lehetetlen továbbra is 5-600 beteg laborvizsgálatát elvégezni – mondta az orvosigazgató. Ezért július elsejétől már csak telefonos előjegyzés alapján lehet laborvizsgálatra menni. Az intézmény kvótát állított, elsejétől már csak napi 200-250 beteg vér- és vizeletvizsgálatát végzik el a rendelőben.

Mindenkit megrövidítettek

Tálosi László elmondta, nem csupán náluk, máshol is csökkentették a laborvizsgálatok finanszírozását a megyében. A rendelkezésre álló adatok alapján a szegedi egyetemen 15,2-ről 12,3 millióra, a vásárhelyi kórházban 3,2-ről 2,9 millióra, a szentesi kórházban 5,2-ről 3,9 millióra, a makói kórházban 2,7-ről 2,4 millióra csökkentették a teljesítményvolumen korlátot. A legnagyobb csökkentést – az országban példa nélkül álló módon – a szegedi rendelőintézet szenvedte el, ahol 16,5-ről 5,8 millióra szállították le a korlátot.

– Felháborító, hogy már vérvételre is időpontot kell kérni – mondta lapunknak Szögi Jenőné. Más arról panaszkodott, hogy 79 éves beteg édesanyjával ment vizsgálatra, de elküldték, mert betelt a létszám. Azt többen is szóvá tették, hogy a rendelő központi telefonszámát lehetetlen felhívni, ugyanis óráig foglaltat jelez.

Zsibrita Ágnes elmondta, amíg nem korlátozták őket ilyen drasztikusan, mindenkit elláttak. Noha volt egy kis tömeg és várakozás, mindenki sorra került. A továbbiakban azonban a laborvizsgálatokra akár több napot is várniuk kell a betegeknek. Tálosi azt kifogásolja leginkább, hogy nem szóltak nekik időben. – Ha márciusban jelzik a csökkentést, akkor mi is másképpen reagálunk, azonnal életbe léptetjük a most bevezetett intézkedéseket, és nem végzünk el annyi vizsgálatot, amit most nekünk kell kifizetni márciusig visszamenőleg. Ez három hónapra mintegy ötvenmillió forint – mondta a főigazgató. Tavaly október óta százmillióval csökkentették a hiányt, ám most egy tollvonással kiemeltek ötvenmilliót a rendelő zsebéből.

– A probléma megoldásán együtt dolgozunk a városvezetéssel és az ÁNTSZ-szel, valamint folyamatosan tárgyalunk az OEP-pel az ügyben. Reméljük, sikerül a labor finanszírozását valamelyest közelíteni az elvonás előtti értékhez – mondta a főigazgató.