Szeged és környéke

2015.07.07. 21:39

A vesztesek között a húsosok

Csongrád megye - Az Oroszország-ellenes szankciók meghosszabbítását javasolták június 22-én az EU külügyminiszterei, cserébe Oroszország is zárva tartja határait az uniós termékek előtt. A 2014 augusztusa óta tartó embargónak a magyar húsipar, köztük két megyei vállalat, a Pick és a Hungerit is vesztese.

Fekete Klára

 Válaszlépések

Az európai uniós országok június 22-én hagyták jóvá azt a megállapodást, miszerint 2016. január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat. Putyin 2 nappal később erre a döntésre válaszolt az embargóval. Az EU korlátozza egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt termékek és bizonyos energetikai technológia Oroszországba való exportálását.

Csongrád megyében a két legnagyobb húsipari feldolgozócéget, a szegedi székhelyű Pick és a szentesi Hungerit Zrt.-t érinti az orosz embargó. [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz államfő nemrégiben egy évvel meghosszabbította a nyugati élelmiszerek oroszországi importjának korlátozását, válaszul az EU június 22-én bejelentett embargós döntésére.

– Sajnos a Pick Szeged Zrt. más uniós exportálókhoz hasonlóan már az embargót megelőzően sem tudta termékeit beszállítani Oroszországba. A sertéspestis lengyelországi és litvániai megjelenését követően ugyanis az orosz hatóságok még 2014 februárjában megtiltották a legtöbb sertésből származó termék bevitelét az Unióból. A tavaly nyáron bevezetett embargó így már érdemben nem hozott változást – nyilatkozta [namelink name="Éder Tamás"], a Bonafarm csoport vállalati kapcsolatok és PR-igazgatója.

– A mostani döntés azt jelzi, hogy a Picknek is arra kell felkészülnie, hogy az orosz piac hosszabb ideig zárva marad a uniós beszállítók előtt. Nem tudjuk számszerűsíteni az okozott kár nagyságát, mert a Pick Szeged Zrt. a tavaly februári orosz intézkedést követően azonnal alternatív piaci elhelyezési lehetőségeket keresett az orosz piacról kiszoruló termékeinek, és viszonylag gyorsan talált megoldást. A belföldi és a hagyományos európai piacainkon túl a távol-keleti, elsősorban japán piacokon növeltük értékesítéseinket – magyarázta a vezető.

Húst csomagolnak a Hungeritnél. Nehéz pótolni az orosz piacot. Archív fotó: Karnok Csaba

Húst csomagolnak a Hungeritnél. Nehéz pótolni az orosz piacot. Archív fotó: Karnok Csaba
– Voltak olyan hírek, hogy Magyarország lehetőséget kap arra, hogy szállítson Oroszországba, ebben sokáig reménykedtünk, de nem így történt – mondta [namelink name="Magyar József"], a Hungerit Zrt. vezérigazgatója.

– Több száz tonna árut, fagyasztott libát, kacsát kellett más piacokon elhelyeznünk, ami nem ment egyik napról a másikra: Angliába, Hollandiába és Spanyolországba szállítottunk kisebb tételeket, nyers, sült és panírozott árut egyaránt. De egyben akkora mennyiséget, mint amekkorát az orosz piac felvett, nem tudtunk máshol eladni. Ez természetesen károkat okozott. Nemrégiben sikerült félkamionnyi készterméket, csontozott sült kacsát kivinnünk Oroszországba, ami azt jelenti, hogy most már csak a nyers húsra vonatkozik az embargó, ez jó hír számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!