Szeged és környéke

2019.07.01. 10:57

A világ legjobb lézerfizikusai találkoznak Szegeden

A héten Szegeden tanácskoznak a világ legjobb lézerfizikusai. Az attoszekundumos - a másodperc milliárdod részének milliárdod része alatt végbe menő természeti folyamatokat vizsgáló - konferencián 400 lézerfizikus vitatja meg a tudományág legújabb eredményeit.

Hajó Edina

Mától Szeged az attoszekundumos tudomány fókuszpontjává válik, 29 országból közel 400 ku­­tató találkozik itt, hogy megvitassák a lézeres fizika egyik tudományágának legújabb ered­ményeit. Az attoszekundumos tudomány a lézeres fizika egy viszonylag fiatal, de 2001 óta rohamosan fejlődő és növekvő, fontos új területe. Vasárnap késő délután a rektori hivatalban nyi­tották meg azt a konferenicát, ahol a világ vezető fizikusai találkoznak. Az esemény összefügg azzal, hogy az ELI-ALPS kutatóintézet új lézerrendszerének köszönhetően új szakaszba lép Magyarországon az attoszekundumos lézerfizika. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter májusban lapunknak adott interjújában kiemelte, az atomerőművek hulladékának lényegesen gyorsabb lebontásához alkalmazható lézer az ELI-ben rendelkezésre áll. A két­­­évente megrendezett nemzetközi konferenciasorozat szakmai programjában 93 elő­adás és a több mint 200 tudományos bemutató mellett az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontba szervezett látogatás is szerepel.

.

A világ legjobb lézerfizikusai találkoznak Szegeden. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

A kísérőprogramokban le­­hetőségük nyílik a résztve­vők­nek megismerkedni Szeged és Magyarország kultúrájával, építészetének és gasztronómiájának helyi jellegzetes­sé­geivel. Az ATTO 2019 Kon­­ferenciát a Szegedi Tudományegyetem Kongresszusi Központjában tartják hétfőtől péntekig. A vasárnapi megnyitón Rovó László rektor, majd Jakab László, az ELI HU Nkft. igazgatója és Varjú Katalin, a konferncia elnöke köszöntötte a résztvevőket.

Címkék#ELI#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!