Szeged és környéke

2019.05.21. 22:33

A világ legkisebb panelháza Szegeden áll, és eladó - fotók

Egy szlovák panelház járta be az internetet, mint a világ legkisebbje - de kiderült: Szegeden áll egy annál is kisebb. A telket, amin áll, árulják. Ki tudja, meddig marad meg.

Farkas Judit

A Dotoho oldal osztott meg fotót egy csehországi "panelvilláról", amit a világ legkisebbjének tippeltek ebben a műfajban. Hamar kiderült, hogy az épület valójában a szlovákiai Ungszenna (Senné) városában található, viszont Csehországban található egy még kisebb.

A szlovákiai "panelvilla". Fotó forrása: Dotoho

Ez a csehországi egyszintes panel még kisebb - de nem a legkisebb! Fotó: Dotoho

A kicsi panel-verseny itt nem ért véget, ugyanis egy kommentelő egy Google Street View-fotót osztott meg Szegedről, amin olyan kicsi panelházat láthatunk, aminél kisebbet már tényleg nem nagyon lehet építeni. Az internetes oldalakon a világ legkisebb paneljaként terjedt a kép, ami télen készülhetett, mert lomb még nincs a fákon. Kimentünk Újszegedre, a Dorottya utcába, hogy közelebbről megnézzük ezt az építészeti kuriózumot.

A Google Street View fotóján látható panelházikónál lehetne kisebbet építeni, de nem sokkal - és minek. Hisszük, hogy ez a világ legkisebb panelje. A kép téli, de mi megnéztük tavasszal is. Fotó forrása: Dotoho

Az épületből sajnos annyi minden nem látható, mint a téli fotón, de az legalább kiderül, hogy a gyümölcsfák a ház körül élnek és virulnak. A házikó elölről kockának látszik, de oldalról látni, hogy téglatest: a falon húzódó két sáv alapján három elemből rakták össze. A háztetőn a parabolaantenna is arra utal, hogy valamikor lakhatták, a postaládára írt nevek alapján elfért benne egy háromtagú család. A kerítésre kitették az "Eladó" feliratot, utánanéztünk az interneten a hirdetésnek.

Szegeden áll a  világ valószínűleg legkisebb panelháza - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Kettőt is találtunk, ami a házra vonatkozik - jobban mondva a földre, amin áll. Építési telekként hirdetik, meg lehet venni külön (753 m² telek, 18 millió forint) vagy a szomszédos telekkel együtt (1499 m² telek, az egyik hirdetésben 38 millió, a másikban, amit találtunk, 32 millió forint).


Azt írják, Újszegeden a Dorottya utca 29. és 31. szám alatt eladó összközműves, két külön helyrajzi számon bejegyzett, összesen 1 499 nm-es építési telek. A telken gyümölcsfák és egy 19 nm-es épület található. A telek 40 méteres utcafronttal rendelkezik, besorolása: zártkert művelés alól kivett, 20% beépíthetőséggel.


Jó lenne hinni, hogy aki megveszi, meghagyja ezt az apró különlegességet, de nem valószínű, hogy így lesz. Pedig ahogy korábban megírtuk, a panelházak szerkezete akár 150 évet is kibír a korábban becsült ötvennel szemben.

Szegeden áll a  világ valószínűleg legkisebb panelháza, a második legkisebbet a Thököly utcában találtuk meg - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

Nem messze, a Thököly utcában is találtunk egy apró, földszintes panelt, amit elsőre nem olyan könnyű észrevenni. "Rendes" tetőt húztak fel rá ugyanis, nem kizárt, hogy a padlásteret is beépítették, és fedett kis terasz készült mellé. Az épület lakatlannak tűnik, bár ránézésre - redőnyök, nem túl elvadult kert - a közelmúltban ez még nem így volt. Ezen a házon nincs kint az "Eladó" tábla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!