A világbajnok szakács

Aranyérmes lett a szakács csapat világbajnokságon a szegedi Bálint Ferenc. Utoljára ilyen sikert 18 évvel ezelőtt ért el magyar együttes. A fiatalember és társai huszonhét órán keresztül pihenés nélkül főztek, hogy időben elkészüljenek az ételekkel. Bálint Ferenc álma: kijutni a 2008-as szakácsolimpiára.
Bálint Ferenc egy évig készült intenzíven a versenyre Fotó: Frank Yvette

A napokban befejeződött luxemburgi szakács-világbajnokságon aranyérmes lett a szegedi Bálint Ferenc, a Hunguest Hotel láncolat regionális csapatával. A vb-n ötven ország együttesei mutatták be mestermunkáikat. Minden kvartettnek nyolc hidegtálat kellett bemutatni egy kétszer akkora sportcsarnokban mint a szegedi.

– A felkészülés során, ami még az év elején kezdődött, felosztottuk egymás között, hogy ki milyen kompozíciót készít. Elkezdtük tervezni az ételeket, megrajzoltuk a formákat, és kialakítottuk a színvilágot – mesélte az aranyérmes, 32 éves szegedi szakács. Bálint Ferenc ötfogásos gourmet menüt és négyszemélyes vegetáriánus tálat állított össze. Az előzőben többek között szerepelt a vadrizzsel töltött vadkacsacomb, gombaterrine-nel, tárkonyos barna kenyér mártással. Paprikás fácánmell konyakban érlelt tökmaggal töltve, lencsés tócsnival párolt karottával és spárgával, sáfrányos petrezselymes szárnyas fonddal. A hasonló különlegességek előállításához a rendezők egy hatalmas, de üres termet biztosítottak, amiben a csapatok először egy konyhát építettek fel.

– Itthonról vittünk mindent, a 750 literes hűtőtől kezdve az ipari szeletelőn keresztül a fakanálig. Amit lehetett, már az indulás előtt egy-

Titok

A kiállított ételeknek tizenhat órán keresztül ugyanolyan frissen kellett virítani, mint amikor felhelyezték az asztalokra. A magyar fényesítő aszpik úgy virított, hogy a legmenőbb csapatok is csodájára jártak. A dánok próbálták is megtudakolni a titok nyitját, de információt csak arról kaptak Bálint Ferencéktől, hogy mik az összetevők. – Nem szokás elárulni a titkokat, mi is rengeteget kísérleteztünk azért, hogy ilyen kitűnő hatást érjünk el – jelentette ki az aranyérmes szakács, akinek nagy álma, hogy részt vehessen a 2008-as erfurti szakácsolimpián.  

két nappal elkészítettünk, de a helyszínen is jócskán be kellett vásárolni – magyarázta az előkészületeket a bajnok. Hozzátette: a helyszínen reggel héttől másnap reggel hatig sütöttek főztek. Majd a becsomagolt ételeket buszra rakták, és a kiállítási csarnokba vitték. Ott három órájuk volt, hogy berendezzék az asztalokat. A dekorációban, az asztalok megvilágításában egy itthoni csapat segített.

– Huszonhét órát dolgoztunk egyhuzamban, az eredményhirdetéssel és a bankettel együtt két napig voltunk talpon. Nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is maximálisan kimerül az ember, elmondhatatlanul nagy a stressz – mondta Bálint Ferenc. Eredményük a magyar gasztronómiának óriási siker, hiszen vb-aranyat regionális magyar csapat utoljára 1988-ban ért el.