Szeged és környéke

2015.08.14. 23:27

A zamatos szatymazi baracknak nincs párja

Szeged - A Délmagyarországban minden szombaton ős- és kistermelőket mutatunk be. A sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ezúttal a zamatos szatymazi barack és a sóska mellett megakadt a szemünk a színpompás rózsacsokrokon is.

Salánki Zsófia

– Ha jól számolom, már majdnem ötven éve vagyunk őstermelők a férjemmel. 800 szögöl nagyságú kertünkben termelünk rózsát, ezek főként nemesített tearózsák. Hetente többször jövök a piacra árulni Szőregről. Ilyenkor hajnali négykor kelek, felpakolok, és már indulok is – mesélte mosolyogva [namelink name="Szabadi Ferencné"], akinek még neve is passzol portékájához, hiszen Rózsa a keresztneve.

Megosztotta velünk, hogy van olyan vevője, aki 30 éve visszajár hozzá. Kedvessége és vidám tekintete mindenkinek feltűnhet, aki vásárol tőle. A hosszú idő alatt, amióta rózsaneveléssel foglalkoznak, férjével azt is megtanulták, hogyan osszák be a munkát. – A piacot megelőző este ő szedi a virágokat, én pedig színek szerint csokorba kötöm őket – tette hozzá Szabadi Ferencné.

Szabadi Ferencné, Rózsa Szőregről hozza rózsáit a Mars térre.

Szabadi Ferencné, Rózsa Szőregről hozza rózsáit a Mars térre.
Nyáron leginkább gyümölcslevest fogyasztunk, mert finom, édes és hűsít. Igaz, hogy a húsleves nem hűsít, de a vasárnapi ebédnél a nagy kánikulában sem szívesen mondunk le róla. Ehhez a fehérrépát megvásárolhatjuk Balog Sándornétól, és ha már ott vagyunk, akár a vasárnapi süteményhez a dióbelet is beszerezhetjük.

Balog Sándorné semmiféle vegyszert nem használ terményeihez - állítja, azért olyan szépek a zöldségei. Fotók: Kuklis István

Balog Sándorné semmiféle vegyszert nem használ terményeihez - állítja, azért olyan szépek a zöldségei. Fotók: Kuklis István
– Ma sóskát, fehérrépát és dióbelet hoztam ki a piacra, de termelek spenótot, kaprot és sárgarépát is. Nem vagyok kint mindennap, csak hetente kétszer-háromszor. A többi napokon a növényeket gondozom – mondta [namelink name="Balog Sándorné"] őstermelő, miközben diót mért egy vásárlónak.

A rózsa és a gasztronómia

Ma a virágokat, és így a rózsát is már nemcsak a vázába tesszük, hanem ételeinkbe is felhasználhatjuk. A rózsából is készíthetünk pédául lekvárt, amellyel megédesíthetjük a reggeli pirítósunkat, és ha még így sem elég a különleges ízből, kortyolhatunk hozzá egy kis gőzölgő rózsateát. A nyári kánikulában nincs is jobb, mint egy jégbe hűtött rózsaszörp, ha pedig születésnapot ünnepelünk, kerülhet a tortára néhány szemet gyönyörködtető, kandírozott rózsaszirom. A napot pedig zárhatjuk pár korty bódító rózsalikőrrel.


Megosztotta velünk annak a titkát, mitől olyan szépek a zöldségei: nem használ semmiféle vegyszert. A levéltetveket egy saját készítésű „permetszerrel" űzi el, amelyben például olaj és szódabikarbóna található, de a pontos recept az ő titka maradt. A hatása mindenesetre látszik.

Végigjártuk a csarnokot, és kiléptünk a kánikulába. A napsütés sem vakított el bennünket annyira, hogy ne vettük volna észre azt a zamatos szatymazi barackot, amelyet [namelink name="Németh Lászlóné"] és férje, [namelink name="Németh László"] termel. Bár Sándorfalván élnek, a barackos mégis Szatymazon található.

A sándorfalvi Németh Lászlónéék 18-féle barackot termelnek és kínálnak.

A sándorfalvi Németh Lászlónéék 18-féle barackot termelnek és kínálnak.
– Hétfő kivételével mindennap itt árulunk. Hajnali 2-kor kelünk és este pedig 10 órakor fekszünk le. Azért délutánonként megengedünk magunknak egy óra alvást. A barackot vagy délután, vagy hajnalban szedjük, így nem sokat tudunk pihenni. De nemcsak ezzel a gyümölccsel foglalkozunk, hiszen tavasszal földiepret is termelünk – osztotta meg velünk Németh Lászlóné őstermelő. Férje ekkor érkezett meg, és elmondta: arra a legbüszkébbek, hogy nemcsak néhányfajta barackot termelnek, hanem egyenesen 18-fajtát.

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország Piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a [email protected] e-mail címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!