Szeged és környéke

2017.09.12. 12:29

A zenélő óra erkélyéről húzzák el a Borterezők nótáját

a Szegedi Szimfonikus Zenekar quartettje minden nap 23:55-kor, a Szegedi Fogadalmi templom tornyaival szembeni "zenélő óra" alatti erkélyről játssza el a fesztivál vendégeinek az Il Silenzio-t.

Il Silenzio - a katonaságban már régóta játszott takarodó dallamára Nini Rosso olasz trombitás szerzett darabot 1965-ben, Hollandia felszabadulásának 20. évfordulóján. A világhírű melódia az idei Bortéren is felcsendül: a Szegedi Szimfonikus Zenekar quartettje minden nap 23:55-kor, a Szegedi Fogadalmi templom tornyaival szembeni "zenélő óra" alatti erkélyről muzsikál a fesztivál vendégeinek.


A zenélő óra, avagy Csúry Ferenc órásmester különleges alkotása 1936-ban a Szabadtéri Játékok alkalmával szólalt meg először. A Dóm főkapujával szemközt álló épület felső szintjén látható zenélő óra a középkori egyetemek szimbóluma. Naponta kétszer, 12:15 és 17:45 órakor megjeleníti az iskolaévet záró ballagást. Ekkor az óralap előtt az egyetemi vezetők és a ballagó diákok alakjai járnak körbe. A figurákat Kulai József faragta hársfából, modelljei neves magyar személyiségek, többek között Klebelsberg Kunó, Dugonics András, Mikes Kelemen, Petőfi Sándor és Vedres István voltak. A jelenetet a „Ballag már a vén diák…" kezdetű diákének melódiája kíséri. Az óra emellett minden egész órakor a „Szeged hírös város" nóta dallamát játssza szignálként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!