Szeged és környéke

2007.12.28. 20:44

A zsombói Csabinak még biztosan dolga van a Földön

Zsombó - Ügyesen mozgatja ujjacskáit Rescsik Csabi, az a hároméves zsombói kisfiú, akit körülbelül egy évvel ezelőtt szörnyű baleset ért. Csabi és testvérei beszélnek a tragédiáról, de sajátosan magyarázzák a történteket.

Gonda Zsuzsanna

Hóember az udvaron, gyerekzsivaj a házban, és egy rosszul leplezett összeesküvés: anya, elbújok, és megijesztem a néniket, jó? A „merényletre" a hároméves Rescsik Csabi készül, ő az a kisfiú, akit lapunkban korábban már bemutattunk: körülbelül egy évvel ezelőtt fürdés közben olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy később mindkét lábát amputálni kellett. Megégett a törzse és a két karja is.

A zsombói Rescsik családot még karácsony előtt látogattuk meg. A három fiú – Csabi, az ikertestvére, Tomi és hétéves bátyjuk, Márk – hosszú kívánságlistát írt a Jézuskának például a következőkkel: autó, ami a falon is tud menni, varázslókönyv, autópálya (nem az M5-ösre gondoltak).

Csabi ujjait a baleset után műtéttel választották szét. Ma már ügyesen használja a kezét. Fotó: Schmidt Andrea
– Még megy a reklám a tévében, amikor ők már meg is unták a játékot – mondja apukájuk,László, és elmeséli, hogy a legnagyobb fiú, aki mindig nagyon vigyáz a játékaira idén úgy döntött, felajánl néhányat a rászoruló gyerekeknek. De az öccseinek nem adja oda őket. Talán néha Csabinak, akinek egyébként is többet enged, mint Tominak. Nem a baleset miatt, már a születésükkor eldöntötte magában a sorrendet. Tomi ugyanis sírós baba volt, Csabi meg csöndes. Márk őt választotta.

A baleset

Csabi és Tomi együtt fürdött, amikor a tragédia történt. A gyerekek egy pillanatra magukra maradtak, megnyitották a forró vizet, de elzárni nem tudták. Tominak sikerült kimenekülni a kádból, Csabinak viszont nem, testének nyolcvan százaléka megégett. Hónapokig élet-halál közt feküdt. Felépülése után fél évig nem mert a kádban fürödni, de ma már nem fél.

– Ki tudom rakni a kirakót, de anya segít – hívja fel magára Csabi a figyelmet, és a többiekkel együtt belekezd egy puzzle-játékba. Összeégett ujjacskáit műtéttel választották szét egymástól, a kisfiú második bőrként állandóan kompressziós kesztyűt és ruhát visel. Ujjait ügyesen mozgatja, a nappaliban kiterített kirakó darabkái lassan a helyükre kerülnek. Nemrég még kemény volt a hasán a bőr, mostanra a speciális ruhának köszönhetően sokkal puhább. Anyukája, Erika szerint annyival érzékenyebb a bőr, hogy Csabi kezd újra csiklandóssá válni. A kicsik óvodába járnak, a társaik néhány nap alatt elfogadták Csabit, de előfordul, hogy megkérdezik, most nőnek-e a lábai. Csabi is tudni szeretné, mikor tud újra járni. Akkor ugyanis szeretne egy pár piros cipőt. A Rescsik gyerekek a balesetről is beszélnek. Nemrég egy rajzfilmből véve a ötletet úgy mesélték, hogy a tragédiát egy démon okozta, az nyitotta meg a forró vizes csapot.

Ha majd tud járni, egy pár piros cipőt szeretne.
Fotó: Karnok Csaba

A kisfiú következő műtétje egyébként jövő év elején várható – a budapesti Bethesda Kórházban kezelik –, a lábait operálják, hogy terhelhetőkké váljanak, és képesek legyenek fogadni a művégtagot.

– Az orvostudomány folyamatosan fejlődik, bízunk benne, hogy teljes életet élhet – mondják a szülők. Erika hozzáteszi: Csabi erős kis krapek, akinek biztosan dolga van a Földön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!