Szeged és környéke

2015.06.18. 17:28

Aba-Novák kiállítás a Múzeumok Éjszakájának középpontjában

Szeged - A kivetett bolygó" című tárlat több mint 50 alkotással négy helyszínen várja az érdeklődőket.

Munkatársunktól

A REÖK és a Kass Galéria együttműködésével nyílik kiállítás Aba-Novák Vilmos festményeiből a Múzeumok éjszakáján. „A kivetett bolygó" című tárlat több mint 50 alkotással négy helyszínen várja az érdeklődőket. A REÖK Palotában rézkarcok, rajzok, grafikák, valamint a Dömötör- torony és a Hősök kapuja falképeinek vázlatai, míg a Kass Galériában olaj- és temperafestmények kerülnek bemutatásra. E két kiállítás december 20-ig várja az érdeklődőket. A harmadik helyszín a Dömötör kápolna, mely kizárólag a Múzeumok éjszakán és csak azok számára nyílik meg, akik a fenti két kiállítást már megtekintették. A Hősök kapuját Tóth Attila művészeti író vezetésével mutatják be szombaton 22 és 24 órakor.

Aba-Novák kiállítás a Múzeumok Éjszakájának középpontjában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


[namelink name="Kováts Kristóf"], a festő unokája négyosztatú emberként jellemezte Aba- Novák Vilmost. Egy személyben volt festő, grafikus, falfestő, valamint saját festőiskolájának mestere. Szeged kiemelt helyet foglal el életművében egyrészt a Dömötör-torony faliképe által, mely első köztéri munkája volt, valamint a Hősök kapujának freskói által, melynek egyedülálló hitelességét a művész saját, I. világháborús frontkatonai tapasztalatai adják.

[namelink name="Medgyesi Konstantin"], a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense kifejtette: Szeged városa adósa Aba-Nováknak, e kiállítással ezt az adósságát törleszti. A tárlattal nem a teljes életmű újraértelmezése a cél, hanem olyan unikális darabok bemutatása, melyek egyfajta keretmetszetét adják a művész gazdag, de mindössze két évtizedes munkásságának- mondta el [namelink name="Nátyi Róbert"] művészettörténész.

A kiállítással igyekeztek Aba-Novák minden jelentős korszakából egy- egy darabot kiragadni a Nemzeti Galéria, a Móra Ferenc Múzeum, a Szeged- Csanádi Egyházmegye, valamint az örökösök gyűjteményéből. Az itáliai képek mellett a vásárok, cirkuszok világát megjelenítő festmények, valamint a festőt magát és családját ábrázoló művek is a tárlat részét képezik. Míg a Kass Galériában a professzionális festő munkásságába nyerhetünk betekintést, addig a REÖK Palotában a stúdiumokat is láthatjuk: hogyan alakult ki az Aba- Novák- féle autonóm festői szemlélet, melyet Nátyi a harsogó, csattanó színek és dinamikus kompozíciók világaként jellemzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!