Ada nagyon várja a szegedieket

A Tisza menti települések összefogásával fellendíthető lenne a régió turizmusa – hangzott el tegnap Adán, ahol Szeged város delegációja a helyi politikusokkal, vállalkozókkal találkozott. A vajdasági település csatornázása egyelőre megoldatlan – Szeged ebben is felajánlotta segítségét.

A szegedi önkormányzat delegációja Kozma József alpolgármester vezetésével látogatott tegnap a szerbia-montenegrói Adára. Zoran Dragin alpolgármester elmondta: a 19 ezer lelket számláló vajdasági, Tisza-parti községnek van középiskolája, botanikus kertje, strandja, állatkertje, gazdag a kulturális élete, és számos sportolót adott a nemzetközi élvonalnak, például Sterbik Árpád kézilabdakapust, és a futballista Kerekes Zsombort.

A képviselők és a szakemberek az együttműködésről tárgyaltak. A község főépítészével, Horti Györggyel a település csatornázási gondjairól, a lehetséges megoldásokról egyeztetett Novák Gyula, a Szegedi Víziközmű Rt. vezérigazgatója, Adán ugyanis nemcsak a csatorna hiánya, hanem az ivóvíz minősége is gondot jelent. A turizmussal és a fejlesztésekkel kapcsolatban elhangzott: Szegedet és Adát – még ha a határ és hetven kilométer el is választja – a Tisza összeköti. Így érdemes például a turistáknak a kettőt egy csomagban kínálni: akár hajón is ellátogathatnának Adára, ahol egy kisebb állatkert is üzemel a fürdőhely mellett. Az olimpiai szabványnak megfelelő medencével is rendelkező strand egy botanikus kert közepén van, a létesítményt számos adai támogatja. Mikusak István, az Adica Üdültetési Közvállalat igazgatója elmondta: a fürdőhely egyetlen hiányossága, hogy nem tud szállást biztosítani vendégeinek. Egy 30 fő befogadására alkalmas panzió kialakítását tervezik. A sportban az a javaslat született, hogy a szegedi szakosztályoknak kihelyezett tagozata működjön Adán.

A delegáció elment két üzembe, a 60 főt foglalkoztató, családi vállalkozásban működő Adanko textilüzem orosz, német és francia piacra is gyárt kötött ruházatot, az alkatrészek gyártásával foglalkozó Termometalnak 150 alkalmazottja van, s több, a helyi szakközépiskolában szakmát tanuló fiatalnak biztosít ösztöndíjat és munkát.