Szeged és környéke

2015.01.26. 20:23

Adócsalással gyanúsítanak vásárhelyi vállalkozókat

Szeged - Információink szerint többek között a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. tulajdonosait gyanúsítja az adóhatóság milliárdos adócsalással. Az ügyben tegnap 12 embert letartóztattak.

Segesvári Csaba

 Előzetesben

A Szegedi Törvényszék közölte, jelenleg is folyik a bizonyítékok felkutatása, a tanúk kihallgatása. Úgy vélték, alappal lehet következtetni arra is, hogy az okirati bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével, illetve a tanúk befolyásolásával a bizonyítás meghiúsítására törekednének, ezért indokolt a gyanúsítottak előzetes letartóztatása. A bíróság döntését 2 gyanúsított tudomásul vette, míg a többiek fellebbezést jelentettek be, így a bíróság végzései az ő vonatkozásukban nem emelkedtek jogerőre. A törvényszéktől megtudtuk, a 12 gyanúsított között van F. Z. és L. I. is. A férfiak monogramja megegyezik a Bravotech Kft. tulajdonosainak monogramjával.

– Adóhatósági ellenőrzés miatt a héten nem tudunk szállítani – mondta telefonon egy férfi a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. raktárüzletében.
Az elektronikai termékeket forgalmazó céget azért kerestük, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint csaknem hárommilliárd forint adót igényelt vissza jogtalanul egy bűnszervezet. A NAV közleménye szerint a műszaki cikkeket árusító cégcsoport legális kereskedelmet is folytatott, amivel leplezték az illegális tevékenységet. A piaci ár alatti kínálatukkal óriási forgalmat bonyolítottak: csaknem 81 milliárd forint bevételre tettek szert. Az ügyben 12 ember letartóztatását indítványozta a Csongrád Megyei Főügyészség.

Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az elmúlt években jelentős elektronikai kiskereskedelmi forgalmat csak a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. bonyolított. A cég idén 20 éves, a nyilvántartás szerint eddig nem akadt dolga az adóhatósággal. A 2013-ban még az Euronics üzletláncban is tagok voltak. A Bravotech Kft. 61 főt foglalkoztat, a letartóztatott tulajdonosok birtokában lévő, az Expert Műszaki Áruházláncot üzemeltető Elektro-Quality Kft.-nél 217-en dolgoznak.

Úgy tudjuk, a Bravotechnél múlt szerdán jártak a nyomozók. Az adóhatóság azt közölte, három napon át háromszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, hetven pénzügyőr, a Merkur bevetési egység tagjai és a NAV informatikai szakemberei dolgoztak száz helyszínen, a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál. A lefoglalt több mint hatszáz zsáknyi könyvelési anyagot teherautóval szállították el a helyszínekről.

A NAV közleménye szerint a bűnszervezet a Magyarországon beszerzett termékeket papíron utaztatta Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek. Mindeközben az áru valójában Magyarországon maradt, és főként internetes áruházakon keresztül forgalmazták.

A NAV azt is közölte, hogy a nyomozók eddig több mint egymilliárd forint értékben zárolták a gyanúsítottak és az érintett cégek ingatlanjait és bankszámláit, lefoglaltak készpénzt, gépjárműveket, ékszereket, értékes órákat. Az adórevizorok végrehajtás keretében további 1,8 milliárd forint értékben zároltak árukészletet a depókból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!