Szeged és környéke

2016.06.05. 15:00

Afrikai gyerekeknek gyűjt tanszereket egy szegedi hallgató

Füzetek, tollak, ceruzák: pénz helyett ezeket gyűjti afrikai gyerekeknek a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Vangel Márk, aki a jótékonykodást a zenével kapcsolja össze. Az írószerek ghánai kisiskolásokhoz kerülnek, akik nem, vagy alig jutnak minőségi oktatáshoz.

Vőneki Ádám

- Rendszeres látogatója vagyok az egyik magyarországi zenei fesztiválnak, ahol tavaly találkoztam egy ghánai származású osztrák árussal, Tell Mannel. Sokat beszélgettünk, hamar megtaláltuk a közös hangot. Tell mesélt a terveiről: egyrészt Ghánában üresen áll egy ingatlana, amit szeretne iskolaként felújítani és működtetni, másrészt tanszereket gyűjt a ghánai gyerekeknek. A pozitív hozzáállása és a lelkesedése átragadt rám is, így eldöntöttem, valahogyan segíteni fogok neki. Mivel a reggae zene szorosan kapcsolódik Afrikához és a jótékonykodáshoz is, ezért úgy döntöttem, hogy a zenével népszerűsítem a kezdeményezést - mesél Márk arról, hogyan született meg benne az elhatározás, hogy afrikai gyerekeket segítsen.

Ez az iskola vár a felújításra. Itt lenne a tanterem.

Ez az épület vár a felújításra Ghánában. Itt lenne a tanterem.


A nyugat-afrikai Ghána a világ egyik legszegényebb országa, ahol a lakosság közel 40 százaléka analfabéta. Ennek visszaszorítása hívták életre a Facebookon a "Sankofa Africa School Children Free Education Project" nevet viselő civil kezdeményezést.

Fényt vinne az életükbe a Szentjánosbogár


A ’SANKOFA’ szó a ghánai twi nyelvből származik, jelentése: „nem árt visszatérni a már elfeledetthez", ami a múltból való tanulás szükségét hangsúlyozza. A ’PEENI WALLI’ Márk művészneve. A szó a jamaicai szlengben szentjánosbogarat jelent, ezzel is utalva a fényre, amit a ghánai gyerekek életébe akar visszahozni. A Nyugi Kert pultjainál bármikor leadható egy-egy tanszer, az ott dolgozók tudnak róla.

Márk tanulmányai mellett hobbi DJ-ként tevékenykedik. 2016 februárja óta Szeged közkedvelt szórakozóhelyein havi rendszerességgel szervezi meg a "Jamaican Vibes selekta Peeni Walli" elnevezésű esteket, amelyeken szívesen veszi a különféle tanszertámogatásokat.


- Látatlanba senki nem ad szívesen pénzt, ezért is esett arra a választás, hogy egyből tanszereket gyűjtsünk. Egyelőre nem sok támogatás érkezett, de ezt annak tudom be, hogy eddig nem sok emberhez jutott el a kezdeményezés híre. Amiket eddig kaptunk, nagyon megbecsüljük. Úgy vettem észre, hogy azért eseményről eseményre mindig valamivel több tanszer érkezik - mondja bizakodóan Márk, majd hozzáteszi: - Nem csak Szegedről, hanem Győrből, Budapestről, Nógrád megyéből sőt, Olaszországból, Ausztriából is érkeznek felajánlások.


Mivel Ghána nincs közel, így valahogyan az összegyűlt tanszerek kijuttatását is meg kell szervezni: - Júliusban találkozok Tellel, és átadom neki a csomagot. Ő postázni fogja Ghánába, ahol a barátai már tudnak a kezdeményezésről. Ők segítenek az ingatlan felújításában, és megszervezik a tanszerek helyi szinten történő elosztását is - vázolja Márk a folyamatot.

 

Márk és a tanszerek.

Márk és a tanszerek.

Márkék a jövőben is folytatják, amit elkezdtek sőt, bővítik is a kezdeményezést: - Mivel az ingatlan felújításához pénzre van szükség, így létrehozunk egy profilt a generosity.org-on. Ez egy olyan ellenőrzött körülmények között működő honlap, ahová a célokat, fejlesztéseket, terveket feltöltve támogatókra találhatunk a világ bármely pontjáról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!