Szeged és környéke

2011.12.11. 18:41

Agyhalott lett, mire eljutott a klinikára

Szeged - Két és fél óra alatt került be a szegedi klinikára egy férfi, aki Pusztamérgesen szenvedett súlyos balesetet. Két mentőt is riasztottak hozzá egyszerre, később mégis egy harmadik, egy Szegedről elindult esetkocsi vette át útközben. A férfi agyhalott állapotba került.

Timár Kriszta

Teherautó gázolt el egy férfit Pusztamérges belterületén múlt héten szerda délután. A súlyos sérült a megyeszékhelytől 45 kilométerre lévő településről két és fél óra alatt érkezett meg Szegedre – ennyi ideig tartott, amíg a mentők beértek vele a klinikára. A legközelebb állomásozó kocsi később érkezett, mint a másik megyéből riasztott egység, ebből viszont félúton áttették a súlyos sérültet egy harmadikba.

– Első körben Kiskunmajsáról jött meg a mentő, a szakemberek a helyszínen el is látták édesapámat, ahogy lehetett – mesélte a férfi fia, [namelink name="Szekeres László"]. – Másodjára egy betegszállító érkezett Ruzsáról, azon a kocsin viszont még orvos sem volt, gyakorlatilag nem is volt dolguk. Az első mentővel végül elindultak a klinikára, félúton azonban megálltak, bevárták a Szegedről érkező kollégáikat, és áttették apukámat hozzájuk. Azt mondták, azért, mert Bács-Kiskun megyeiek nem mehetnek Csongrád megyében.

 Két és fél óra alatt került be a szegedi klinikára egy férfi, aki Pusztamérgesen szenvedett súlyos balesetet. Illusztráció: Schmidt Andrea

Két és fél óra alatt került be a szegedi klinikára egy férfi, aki Pusztamérgesen szenvedett súlyos balesetet.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Helyszíntől is függ az ellátás minősége

Ez az ügy ismét rávilágított arra a problémára, hogy egyáltalán nem mindegy, hol szenvedünk balesetet. Amikor minden perc számít, akár emberéletbe is kerülhet, ha egy jól felszerelt egészségügyi intézménytől távol történik meg a baj – és még a mentő is messze van. Csongrád megyében nyolc mentőállomást hoztak létre, kettő azonban csak mentőgépkocsival rendelkezik, amelyen egy gépkocsivezető és egy mentőápoló ül, vagyis orvos nincs rajta. Ruzsa mellett ilyen Mórahalom is. Rohamkocsi pedig az egész megyében mindössze egy van: Szegeden. Egy nemzetközi sztenderd szerint ideális esetben 15 percen belül ki kellene érkeznie a mentőnek a helyszínre. Csongrád megyében az állomások területi elosztása viszonylag jó, így ez az esetek nagy részében tartható. A régióban ebből a szempontból Bács-Kiskun megye van a legrosszabb helyzetben. Az elméletet azonban sokszor átírja a gyakorlat – például ha a mentő nem az állomáson, hanem egy távoli helyszínen kapja a riasztást.

A férfi, akinek az apja agyhalott állapotba került, és kómában fekszik, nem hibáztatja a mentőket. – Még az orvosok sem tudtak arra egyértelmű választ adni, mi lett volna, ha hamarabb beérnek vele a klinikára. Azt viszont egyáltalán nem értem, hogy lehet a megyehatár akadály, ha emberéletről van szó.

[namelink name="Cserjés Andrea"], a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgató-helyettese elmondta: nincs tiltás arra vonatkozóan, hogy a mentők átmenjenek a megyehatáron – viszont értelmetlen. – Szegednek három esetkocsija van, Kiskunmajsának egy. Ha az az autó Szegedre jött volna, a térség ellátatlanul marad – magyarázta, hozzátéve: éppen ezért rendszeres, hogy a megyehatáron átteszik a betegeket, ami általában mindössze néhány percet vesz igénybe. A konkrét esettel kapcsolatban elmondta: már a majsai autó helyszínre érkezése előtt elindították a szegedit, a várakozásnak nem az volt az oka, hogy későn ért oda. – A beteg állapota rosszabbodott, nem lehetett vele elindulni. Nagyon súlyosak voltak a sérülései.

– Egy eszméletlen állapotban lévő, súlyos koponyasérülthez egyáltalán miért küldenek ki olyan kocsit, amelyen még orvos sincs? – fogalmazta meg az üggyel kapcsolatos kételyeit [namelink name="Barzó Pál"], az idegsebészeti klinika vezetője. Bár arról ő sem kívánt állást foglalni, hogy a két és fél órás késlekedés ronthatott-e a beteg állapotán, azt megjegyezte: szomorúnak tartja, hogy egy szegedi esetkocsinak két és fél óra kell száz kilométer megtételéhez.

A mentőszervezet orvosigazgató-helyettese viszont az mondja: mindent a beteg érdekében tettek. Ha indulás előtt nem stabilizálják az állapotát, a férfi vélhetően meghal szállítás közben. – Riasztás esetén pedig a legközelebb lévő egységet minden esetben kiküldjük a helyszínre, hiszen a segélykocsi megérkezéséig lehetőségeikhez képest mindent meg kell tenniük, hogy segítsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!