Szeged és környéke

2012.02.13. 20:38

Aki nem dolgozik, ne is egyék?

Csongrád megye - Várhatóan 200 embert ki kell zárni egy évre a szociális segély rendszeréből Szegeden, mert az utóbbi egy évben nem dolgoztak 30 napot.

Dombai Tünde

Megyei helyzet

A vásárhelyi önkormányzat 30 ellátott jogosultságát vizsgálja felül; az FHT-ban részesülők túlnyomó többsége, több mint ezren bekapcsolódtak a közfoglalkoztatásba. Szentesen 417-en kapták ezt a támogatást, eddig 150 felülvizsgálatot kezdeményeztek. Makón 370 embert érint a kérdés.

– Ne a legszegényebbeken spóroljon a kormány! Nem szégyellik magukat? Az utolsó szalmaszálat is elveszik – mondta könnyeivel küszködve a szegedi Dimovics Erzsébet, a polgármesteri hivatal szociális irodájának Huszár utcai ügyfélszolgálatán. Kiderült: a 45 éves asszony tavaly április óta kap foglalkoztatást helyettesítő támogatást (FHT, korábbi nevén bérpótló juttatás, még korábban rendelkezésre állási támogatás, előtte rendszeres szociális segély). Mivel közben semmilyen formában nem dolgozott, veszélybe került még a mostani, havi 22 ezer 800 forintos ellátása is. Ha ugyanis április végéig nem tud felmutatni 30 nap munkát, a hivatal leállítja a segélye folyósítását. Erzsébet súlyos betegségből próbál lelkileg felépülni, miközben az idegeit az elmúlt három év munkanélkülisége is nagyon megviselte. 8 osztályt végzett, folyamatosan pályázik, de mindenhonnan elutasítják. Szabadtéri munka egészségügyi okokból nem jöhet szóba, azon kívül bármit vállalna. Fiát nemrég bocsátották el, most már nem tudja kifizetni a panellakás rezsijét, ami a megélhetéssel együtt havi 60 ezer. Sokszor éheznek, az asszony azt mondja: az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja.

Az utolsó szalmaszálat is elveszik: Dimovics Erzsébet nem lát kiutat a helyzetéből. Fotó: Frank Yvette

Az utolsó szalmaszálat is elveszik: Dimovics Erzsébet nem lát kiutat a helyzetéből.
Fotó: Frank Yvette

Egy évvel azután, hogy egy tartós munkanélkülinek megítélik az FHT-t, kötelező felülvizsgálni az ügyét. A szociális törvény előírja, hogy aki az eltelt 12 hónap alatt nem dolgozott összesen 30 napot, annak automatikusan le kell állítani az ellátását, és ezzel a következő egy évre kizárja magát a rendszerből. Szegeden 2000 ellátott kapott az önkormányzattól FHT-t; ennek tavaly 28 ezer 500, idén januártól 22 ezer 800 forint az összege havonta.

– Mivel tavaly februárban és márciusban az összes jogosultságot felülvizsgáltuk, zömmel ezekben a hetekben jár le az ellátottak 12 hónapja – tájékoztatott [namelink name="Novkov Veszelinka"], a polgármesteri hivatal szociális irodájának vezetője. Eddig Szegeden 470 ember jogosultságát vizsgálták, közülük 46-an nem tudtak legalább 30 nap munkaviszonyt vagy regisztrált önkéntes munkát igazolni. 2000-ből várhatóan 200 érintett lesz. Ha kérdéses valakinek az ügye, a hivatal konzultál a munkaügyi központtal, hiszen például az általuk szervezett képzést is be lehet számítani. Sokan nem tudják, hogy kizárólag olyan szervezet számít önkéntes személyek munkáltatójának, amely regisztráltatta magát a szakminisztériumnál. Akinek nem sikerül pár héten belül a kért igazolást bemutatnia, annál leállítják az FHT folyósítását. Fellebbezni a kormányhivatal szociális és gyámhivatalához lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!