Szeged és környéke

2015.07.13. 22:17

Aki nem tiltja meg, annak a pénzét más is fölveheti

Szeged, Csongrád megye - Albérletben lakó olvasónk 28 ezer forintos segélyét egykori élettársa vette át a postástól és költötte el a pénzt. Panaszosunk nem érti, hogyan vehette fel a pénzét volt élettársa. A posta szerint minden szabályos volt.

Dombai Tünde

– Embertelen módon bánt el velem a posta, nem tudom, kihez fordulhatnék. 62 éves vagyok, eddig 28 ezer forintos segélyt kaptam, ebből fizettem az albérletet is. Most viszont utcára kerültem, mert a kézbesítés napján a postásunkat helyettesítették, az új ember meg fogta, és odaadta a pénzemet a társbérlőmnek. Lehet, nehéz a felfogásom, de nem értem, hogy lehet bárkinek kifizetni a pénzt írásbeli meghatalmazás nélkül. Még csak szóban sem történt ilyesmi – mesélt kálváriája kezdetéről a szegedi [namelink name="Horváth Józsefné Jutka"].

Az asszony bement a nagypostára, ott segítettek neki kideríteni, ki vette át a pénzét. Az irat másolatán látszott, hogy egy férfi írta alá az átvételt, és az, hogy a nő élettársa.

Panaszosunk ismeri az illetőt, korábban valóban együtt éltek. Nemrég fogadta be a férfit az albérlete másik szobájába, cserébe segített neki fizetni a rezsit. Korábban is volt vele baj, szó nélkül elvitt a lakásból telefont és mást. Az asszony a rendes postásnak mondta is, hogy ne bízzon rá semmit. Arról, hogy visszaadja a pénzt, a társbérlő hallani sem akar.

Horváthné a más által aláírt bizonylattal: 28 ezer forintja bánja. Fotó: Karnok Csaba

Horváthné a más által aláírt bizonylattal: 28 ezer forintja bánja. Fotó: Karnok Csaba
– Annyi szánalom azért volt benne, hogy amikor rosszul lettem a hír hallatán, és a mentők magas vérnyomással bevittek a klinikára, felhívta a fiamat. A lakásból közben kitett a főbérlőm, mert nem fizettem. A fiamnál húzom meg magam, de ez nem mehet a végtelenségig – mondta az asszony.

– Bíróságra nem megyek, mert a postással és a postával van elszámolnivalóm, és egy pertől nem lesz pénzem albérletre. Vállalja a posta a felelősségét, hiszen majdnem az életembe került az eset! A nagypostán csak azt a rendelkezést nyomták a kezembe, ami szerint bárki felveheti a pénzem. Nem hagyom annyiban, ha kell, Brüsszelig elmegyek – mondta az asszony.

[namelink name="Apáti-Tóth Kata"], a Magyar Posta Zrt. szóvivője érdeklődésünkre azt írta: pénzküldeményt 100 ezer forintos összeghatárig helyettes átvevőnek is ki lehet fizetni, ha ezt a címzett nem zárta ki írásbeli nyilatkozatban. Nem kell hozzá meghatalmazás. Erről a Magyar Posta üzletszabályzata rendelkezik. Pénzt átvehet a 14. életévét betöltött közeli hozzátartozó (házastárs, egyenes ági rokon, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő, valamint testvér), élettárs vagy a címben szereplő ingatlan bérbeadója, illetve a címzett szállásadója. Kézbesítéskor az átvevőnek a jogcímet is fel kell tüntetnie az aláírása mellett. Nem lehet pénzt kifizetni, ha az összege meghaladja a 100 ezer forintot, illetve ha a címzett a kézbesítést kizárta a postának adott írásbeli nyilatkozatában.

A konkrét ügyről a szóvivő azt írta: az asszony hivatalos panaszáról nem tudnak. Utánanéztek, a kifizetés szabályszerűen történt. Az összeget az ügyfél élettársa vette át, amit aláírásával igazolt, feltüntetve a kapcsolatot is.
Az ügyfél nem tett nyilatkozatot, amelyben kizárja, hogy neki szóló küldemények nem adhatók át másnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!