Szeged és környéke

2019.05.28. 18:59

Akit Még Szent-Györgyi Albert is tanított: többször visszacsábította a város Wollemann Máriát

Az idegrendszerek és az agy normális működésének megértése foglalkoztatta leginkább Wollemann Máriát, aki tanulmányait Szegeden kezdte, majd pályafutását itt zárta le. Díszpolgári címet kapott.

Kiss Anna

Nem sokkal az I. világháború után született, átélte a másodikat, épp úgy, mint a forradalmat, a szocializmust és a rendszerváltást is – tartalmas életút áll Wollemann Mária mögött. Az MTA SZBK Biokémiai Intézet egykori igazgatója lett idén Szeged díszpolgára, ennek kapcsán arról érdeklődtünk nála, miért épp Szegedet választotta. – Pesten születtem, és a középiskolát is ott végeztem, a szüleim azt szerették volna, ha gyors-gépírónak tanultam, de én mindenáron orvos szerettem volna lenni. A budai zárdában volt egy osztálytársam, akinek az apja Szegeden volt professzor, így miután Budapestre nem vettek fel egyetemre, ők segítettek bejutni Szegedre. Szent-Györgyi Albert tanítása alatt virágzott a szabadságom, nagyon közvetlen volt mindenkivel, a kollokviumra bevihettük a könyveket, csak azt kellett tudni: hány vegyi érték a szén, az oxigén és a nitrogén. De ennek 1944 őszén vége lett, ugyanis a szovjet csapatok ekkor már elfoglalták a várost, így Pesten zártam le az orvosi tanulmányaimat a Pázmány Péter Tudományegyetemen – emlékszik vissza a díszpolgár.

Wollemann Mária pályafutása Szegeden indult, és itt is zárult le. Most díszpolgári címmel koronázta ezt meg. Fotó: Török János

Wollemann Mária pályafutása Szegeden indult, és itt is zárult le. Most díszpolgári címmel koronázta ezt meg. Fotó: Török János

Wollemann Mária nem hagyta el végleg Szegedet, tanulmányai után a szegedi egyetem gyógyszertani, anatómiai, orvosvegytani intézeteiben dolgozott, majd Budapesten folytatta ugyanezt a munkát. 1954-től 1970-ig az Országos Idegsebészeti Intézetben dolgozott, majd 1971-től Straub F. Brunó hívására visszatért városunkba az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetébe, ahol 1978-tól 83-ig igazgató volt. Azt mondja, örült, hogy újra Szegeden lehetett, ahol a mai napig szeret élni, hisz mindent megtalál, amire szüksége van. Arról is megkérdeztük, miért épp ezt a szakmát választotta. – Az előbbiekben említett barátnőm skizofréniával akart foglalkozni, azt gondoltam, nekem ezt tovább kell vinnem, mert ez bonyolult betegség. Azon dolgoztam, hogy megértsem, hogyan is működik normálisan az emberi agy – magyarázza. A biokémiai intézetben elsősorban ópiát receptorokkal, a kábítószerek biológiai hatásmechanizmusával, a hozzászokás és a függőség magyarázatával foglalkozott.


Munkásságát számos díjjal elismerték: 1977-ben Akadémiai Díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét kapta. Az önkormányzat 2017-ben Szeged nemzetközi kapcsolataiért emlékéremmel ismerte el munkáját. Ezt a sort gyarapítja a díszpolgári cím. – Nagy megtiszteltetés volt átvenni, mert én nem vagyok szegedi, és úgy érzem, a korábbi díszpolgárokhoz képest én nem vagyok annyira közismert, nincsenek olyan adottságaim – nyilatkozta. Wollemann Mária idén július 6-án tölti 96 életévét, 34 éve vonult nyugdíjba, de még csak két éve annak, hogy végleg befejezte a munkát, előtte nyugdíjas évei alatt hatvannál is több tudományos cikket jelentetett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!