Szeged és környéke

2008.08.28. 19:59

Al Di Meola IH-t avat

Szeged - A felújított Szegedi Ifjúsági Ház nyitókoncertjén, szeptember 3-án, szerdán 19 órától a világhírű amerikai dzsesszgitáros, Al Di Meola lép fel World Sinfonia nevű zenekarával.

Munkatársunktól

Az utóbbi időben Magyarországon is egyre többször koncertező Al Di Meola 1954-ben született New Jersey államban. Első hangszere a dob volt, ám nyolcéves korában áttért a gitárra: dzsesszt, bossa novát és klasszikus muzsikát tanult. 1971-ben beiratkozott Amerika egyik legnevesebb zeneiskolájába, a híres bostoni Berklee School of Musicba, ahol egy fúziós zenekarban játszott. 1974-ben egy mindent megváltoztató telefonhívást kapott: Chick Corea azt kérdezte, nincs-e kedve átmenni a Return to Forever nevű együtteshez egy próbára. Egy hétvégén át gyakoroltak együtt, és már színpadra is léptek.

Al Di Meola IH-t avat. Fotó: DM/DV

Al Di Meola IH-t avat.
Fotó: DM/DV

Al Di Meola a Return to Foreverrel hatalmas sikereket ért el: Grammy-díjat is kaptak. Az együttes feloszlásának évében, 1976-ban jelent meg Al első szólólemeze. A legfontosabb együttműködés egy igazi klasszikus lemezt eredményezett: az Al Di Meola–Paco de Lucía–John McLaughlin trió által kiadott 1980-as Friday Night in San Francisco máig kötelező darab a gitár szerelmeseinek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!