Szeged és környéke

2019.07.31. 11:29

Albérletválasztás: kössünk írásbeli szerződést!

Szegeden is beindult az albérletroham, miután július 24-én kihirdették a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Igen széles a kínálat a piacon, az ingatlanirodák mellett a közösségi oldal csoportjaiban is hirdetik az ingatlanokat. A fogyasztóvédelmi szakemberek figyelmeztetnek: legyünk elővigyázatosak, és ragaszkodjunk az írásbeli szerződéshez.

K. A. R.

Albérletkeresés közben sokan csak és kizárólag az ár alapján döntenek, ugyanakkor ha csak ezt a szempontot helyezik előtérbe, a Budapesti Békéltető Testület szerint könnyen kellemetlen meglepetés lehet a vége. A testület fogyasztóvédelmi tanácsai szerint a legfontosabb, hogy győződjünk meg arról, valóban az-e a bérbeadó, akinek mondja magát, ezt a személyi igazolványok megtekintésével könnyen ellenőrizni tudják, ám ügyelni kell az igazolvány érvényességére is.


Nem elég szóban megállapodni a bérlésről, mindenképp ragaszkodjon a leendő lakó az írásbeli szerződéshez, melyben fontos a felek személyes adatait, a bérleti díjat, a kauciót és az ingatlan adatait rögzíteni, valamint azt, hogy milyen időtartamra szól a megállapodás. Emellett bele kell írni azt is, mikor lehet emelni a bérleti díjat, hogyan lehet felmondani a szerződést, ki fizeti a közüzemi díjakat, egyéb költségeket. Ne feledjék azt sem, hogy előre ugyan kérhető kaució is, az utóbbi hónapokban a legtöbben már két havit kérnek, de annak teljes összege visszajár a szerződés végén akkor, ha a hallgató egyáltalán nem halmozott fel tartozást, és nem érte semmilyen kár az ingatlant. Egyébként pedig ebből kell levonni a károk, elmaradt tartozások összegét, és ezt követően, ha van fennmaradó rész, azt ki kell adni a hallgatónak.

Roham az albérletek után. Döntéskor legyünk óvatosak, és ragaszkodjunk az írásbeli szerződéshez.

Roham az albérletek után. Döntéskor legyünk óvatosak, és ragaszkodjunk az írásbeli szerződéshez.

Nagyon sok bérbeadó a díjak és a rezsi rendezésekor nem ad számlát, ami igazolná fizetést, ezért már szerződéskötéskor érdemes leszögezni, hogy az összegek átadása csakis átvételi elismervény vagy nyugta ellenében történhet meg, esetleges vita esetén jól jöhet. A bankszámlára utalás könnyen nyomon követhető. Továbbá be- és kiköltözéskor is hasznos jegyzőkönyv készítés a lakás állapotáról, a berendezési tárgyakról, valamint a közüzemi mérőórák pontos állásáról, akár fotókkal. A lakást később ugyanolyan állapotban kell visszaadni, amilyen állapotban a bérlő átvette, de a bérbeadó személyt karbantartási kötelezettség terheli. Amennyiben társasházban lévő ingatlanról van szó, érdemes előre elkérni a társasház házirendjét és utánajárni a szervezeti- és működési szabályzatban foglalt kötelezettségeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!