Szeged és környéke

2009.10.28. 19:17

Alkalmassági vizsga pedagógusoknak?

Szeged - Pályaalkalmassági vizsgálatra, egészségügyi és mentális felmérésre kötelezné a pedagógusokat a magyar szülők egyesülete, a közelmúlt botrányaira, például a vásárhelyi tanárverésre hivatkozva. A tanárok szakszervezete tiltakozik.

R. Tóth Gábor

„Egyre több sajtóhír szól arról, hogy alkoholizáló, drogfogyasztó, pedofil, tanítványaival szerelmi viszonyt létesítő, gyermeket verő (hajhúzó), molesztáló, magánéletében sztriptíztáncos" pedagógus veszélyezteti a gyermekeket az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban – olvasható a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete és a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért Egyesület hétfőn közölt állásfoglalásában, amely szerint pályaalkalmassági engedélyhez kellene kötni a pedagógusi hivatás gyakorlását – így szűrnék ki a gyermekeket veszélyeztető magatartást.

Több, a közelmúltban botrányt kavart esetre utalnak: a tizenéves kislányok molesztálása miatt őrizetbe vett mohácsi általános iskolai tanáréra – és az október elején Hódmezővásárhelyen történt incidensre is. Mint ismert: hat hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a városi bíróság a 39 éves Mezei Editet, aki október 7-én bántalmazta a Varga Tamás Általános Iskola tanárát, Bányai Csabánét – Mezei Edit tettét azzal indokolta, hogy előző nap nyolcadikos lányának, Zsanettnak fegyelmezési céllal meghúzta a haját a tanárnő. Az édesanya lánya bántalmazásáért, könnyű testi sértésért feljelentette a pedagógust.

Helyszíni vizsgálat a vásárhelyi Varga-iskolában. Korsós Ágnes jegyző (szemben) minden érintettet meghallgatott a tanárverés ügyében. Fotó: Tésik Attila

Helyszíni vizsgálat a vásárhelyi Varga-iskolában. Korsós Ágnes jegyző (szemben) minden érintettet meghallgatott a tanárverés ügyében. Fotó: Tésik Attila
Az egyesület szerint a pedagógus-életpálya presztízsének megteremtéséhez a pályára lépés feltételeinek szigorítására van szükség. Bevezetnék a tanárok egészségügyi, pszichológiai állapotának vizsgálatát, a depressziós tünetek, a stressz, a kiégés felismerésére. A tanárok szakmai, módszertani ismereteit is feltérképeznék – a vizsgákon rosszul teljesítőket szerintük el kellene távolítani a pályáról. Javaslatukat az Oktatási és Kulturális Minisztérium elé terjesztik.

A szülőknek sincs pályaalkalmassági

– Ha valakinek gyermeke születik, semmiféle pályaalkalmassági vizsgálaton nem esik át szülőként – fogalmazott Tóthné Kecskeméti Katalin, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola igazgatója, aki nem tartja üdvözítőnek a javaslatot. Szerinte a pedagógusképzésben kell olyan ismereteket átadni, amelyekkel kezelni lehet a nehéz helyzeteket. – Nem állhatunk meg a 20–30 éve alkalmazott módszereknél. A pedagógus ma már egyszerre családgondozó, pszichológus is. Úgy látom, ezt a képzőhelyek is észlelték, és alkalmazkodtak. Fiatal kollégáim jól felkészültek a pályára.

– Általános a gyermekekkel szembeni testi-lelki erőszak, például a „szívatás" osztályozásnál. 3000 panasz érkezik hozzánk évente. Elítéljük a tanárok elleni agressziót. A pedagógushoz hozzáérni tilos – de a gyerekhez is az – mondta lapunknak Keszei Sándor, az egyesület sajtószóvivője. A vásárhelyi esetről is kérdeztük.

– A kérdés: mi vezette a szülőt erre? Ez egy folyamat volt. Az én pajeszomat is meghúzta a testneveléstanár, mégsem éreztem bosszúvágyat. A gyermek érdeke mindenek felett áll. A testi erőszak nem megoldás semmire – hangsúlyozta.

– Sértőnek találjuk a kezdeményezést – reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, kiemelve: a munkaalkalmassági vizsgálat évente kötelező a közoktatási intézmények dolgozói számára, és pályaalkalmasságira, pszichológiai vizsgálatra is elküldhetik a pedagógust, ha úgy látják, oka van. Szerinte nem az iskola, nem a tanárok okolhatók a tanulók agresszív iskolai viselkedése miatt, a gyerekek a feszültségeket elsősorban otthonról hozzák.

– A pedagógus megfeszülhet, akkor sem helyettesítheti a szülőt. Ha ő nem foglalkozik a gyerekével, a pedagógus nem tudja felnevelni helyette – hangsúlyozta Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!