Szeged és környéke

2011.04.25. 15:27

Alkotmány mellé egy vödör víz - locsolkodás Ópusztaszeren

Ópusztaszer – Több ezren látogattak el a nemzeti történeti emlékparkba, többségük, hogy megússza az otthoni, pacsulis locsolást.

Segesvári Csaba

Míg a Magyar Köztársaság – január elsejétől MK helyett Magyarország – elnöke, [namelink name="Schmitt Pál"], a Sándor-palotában várta a déli harangszót, és az alkotmány aláírását, addig a székes fővárosunktól 155 kilométerre a szeri legények sebtében készülődtek a leányöntéshez.

A hagyományoknak megfelelő, mégis attól eltérő locsolást több százan nézték, így téve eleget húsvéti szokásainknak, a lányöntözésnek. Ugyanis többségünk ilyen-olyan kifogással húsvéthétfőn messzire menekül, nehogy rendbe rakott, egyébként is tip-top frizurájára rálöttyenjen a kölnivíz, esetleg anyukától ideiglenesen kölcsönvett parfümje. A városokból kimenekült látogatók elégedetten szemlélték, ahogy a legények vödörrel, szódásüveggel a zsebükben nekiláttak a csalogatásnak.

Egy kis ópusztaszeri locsolkodás. Fotó: delmagyar.hu (galéria)


A 21. századi Magyarország követelményeinek megfelelően, a locsolásra pályázni kellett. Az eredeti – később a versenyzők alkalmatlansága miatt módosított – pályázat szerint csak olyan legények indulhattak a locsoló- és tojásgyűjtő versenyen, akik elvégezték a 4 elemit, és nekikezdtek egy iparos iskolának. Valamint „külhoni nyelven" alapfokon jártasak és nem utolsó sorban készültek veretes rímekben előadott húsvéti locsoló versezettel, ami mértéktartóan élces és kifejezi a hazaszeretetet és az emberi összetartozást.

Miután a legények mindegyike elbukott a szigorú pályázati feltételek miatt, a leányok, az alsóvárosi ház ablakán kinyújtották az ifjakra szabott verziót – legénynek köllött lenniök, kalapot köllött viselniök és tán’ más nem is köllött.

A rövid hajkurászást követően elsült az egyik szódásüveg, a széndioxidos víz a leányka nyakában landolt. A következőnek már nem volt ekkora szerencséje, a frissen húzott vödörnyi kútvíz ruháján – és a nézőkön csapódott le. Rövid szárítkozás után mindenki útjára indult – tojással a kezében. A szemfülesek azt is megleshették, ahogy a gúnya alól előkerült a "vizes flaska" és azt a kiszáradt csendőr alaposan meghúzta. Aki nem hiszi, még ma fél 5-kor maga is megnézheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!