Szeged és környéke

2008.11.25. 20:25

Álláskereső szegediek a gazdasági válságról

Szeged - Az álláskereső 61 éves Csányi Istvánnét kora miatt már a gazdasági válság előtt sem akarták foglalkoztatni, kőműves férje azonban egy hónapja került nehéz helyzetbe. A 20 éves, szintén munkát kereső Kovács László szerint a válság miatt már a külföld sem lehet alternatíva a fiataloknak.

Kiss Gábor Gergely

Bajnai Gordon szerint számítani kell arra, hogy Magyarországon a következő hetekben ezres nagyságrendben fognak megszűnni munkahelyek – a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter erről Budapesten az MSZP választmányának ülése után beszélt. A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ Szegedi Regionális Kirendeltségén állást keresőktől érdeklődtünk: hogyan látják a gazdasági válságban a jövőjüket?

A 61 éves Csányi Istvánné éppen a kifüggesztett állásajánlatokat böngészte. – Elsősorban a férjemnek keresek munkát, aki kőműves. Képzelje el, a munkáltatója már másfél hónapja nem fizetett neki, amire eddig nem volt példa. A bérelmaradást semmivel nem indokolta, így nem tudom, hogy köze lehet-e a gazdasági válsághoz – mondta a már két éve szintén munkanélküli asszony. Vigasztaltuk, mivel eszünkbe jutott: a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ adatai szerint szeptember végén még a kőművesszakma volt az egyik legnehezebben feltölthető munkakörök egyike.

– Ma már nem adnak olyan könnyen hitelt a bankok, mint a gazdasági válság előtt, valamint az emberek sem olyan bátrak, hogy hitelt vegyenek fel. Enélkül pedig csak kevesen vágnak bele egy építkezésbe, így a kőművesnek sincs munkája – magyarázta Csányi Istvánné. Az asszony egyébként korábban a MÁV-nál dolgozott, majd vállalkozó lett, végül egy cukrászdában kapott állást. – Arról már lemondtam, hogy magamnak is találjak munkát. Amint meghallják a koromat, a munkáltatók máris visszakoznak. Ez a válság előtt is így volt – mondta.

A 20 éves Kovács László legszívesebben asztalosként dolgozna. Fotó: Frank Yvette

A 20 éves Kovács László legszívesebben asztalosként dolgozna.
Fotó: Frank Yvette

Nem látja derűsebben sem a saját, sem a generációja helyzetét a 20 éves Kovács László. Az asztalosként végzett fiú előző hónapban játszótéri karbantartóként dolgozott, de lejárt a szerződése. – Nem gondoltam volna, hogy az Amerikában kirobbant válság Magyarországot is eléri. Akik most keresnek munkát, biztos megérzik ennek a hatását – magyarázta a fiatalember, aki szerint már a külföld sem alternatíva a fiatalok számára.

– Az egyik haverom most jött vissza Németországból. Azt mondta, ott is érezhető a válság. Amennyi pénzt a munkájáért kapott, azt itthon is megkereste volna – mesélte László, aki legszívesebben tanult szakmájában szeretne elhelyezkedni.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint a dél-alföldi régióban egyelőre nem érezhető a gazdasági válság hatása. A nyilvántartott munkakeresők száma Csongrád megyében szeptemberben 16 ezer 205, októberben 16 ezer 539 fő volt. A bejelentett álláshelyek száma látványosabban csökkent: szeptemberben 1620, októberben 1273 volt belőlük.

Sok a diplomás munkanélküli

A munkaügyi központ szegedi kirendeltségén 2008-ban havonta mintegy 6000-6500 álláskereső szerepel a nyilvántartásban, minden nyolcadik diplomás. A szegedi térségben havonta átlagosan 500-600 állást hirdetnek meg. Szegeden az átlagnál magasabb a diplomások aránya, ami a nyilvántartott álláskeresők 10-15 százaléka, mintegy harmaduk pedagógus végzettségű. Az állások között nagyon kevés az, amihez diploma kell, ezért az álláskeresők alacsonyabb képzettségre meghirdetett munkákat is elvállalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!