Állnak a koporsós temetések

Április óta gondot okoz a magas talajvíz a szegedi temetőkben. Az önkormányzat kezelésében álló sírkertekben alig temetnek koporsóval, helyette bérkriptát vagy hamvasztást javasolnak. A temetőgondnokok szerint a krematóriumi lobbi járta ki, hogy szigorítsanak a törvényen.
A nagy esők hosszú időre lehetetlenné tették a koporsós temetéseket. Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi önkormányzat temetőiben áprilistól kezdve – egy-egy rövid időszaktól eltekintve – nem temetnek a hagyományos módon, koporsóval. A holtakat azonban tizenöt napon belül el kell temetni. A talajvíz viszont magas – az utóbbi években soha nem volt ilyen magas, mint az idén.

Bérkripta vagy hamvasztás

Ha a hozzátartozók nem szeretnének hamvasztatni, nagy segítség, hogy a Testamentum Temetkezési Kft. által kialakított kriptákba helyezhetik el a tetemet. A dorozsmai és Belvárosi temető négy bérkriptájában negyven halottat helyezhetnek el egyszerre, tárolásra tehát kevés a hely. A testeket egy fa- és egy leforrasztott fémkoporsóba teszik. Hűtés nincs a kriptákban, és – a szabályok szerint – onnan amint lehet, végleges helyükre kell szállítani a halottakat. Ideiglenes elhelyezésüket és szállításukat a tisztiorvosi szolgálat ellenőrzi minden esetben.

– Ezen a héten már négy család szakította meg a bértárolást és kért mégis hamvasztást. A Belvárosi temetőben, Tápén és Dorozsmán hosszú ideje nem temethetünk koporsóval, mert még mindig magas a talajvíz. A hét elején a Belvárosi temető egy részén 30 centiméter magasan volt a talajvíz. Intézményeinkben egyébként legtöbben – tízből hét esetben – a hamvasztást választják – foglalta össze a lesújtó helyzetet Hódi Lajos, a Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetője. A város más részein sem sokkal jobb a helyzet.

Próbafúrásokkal ellenőriznek

– Területünk egyötödén temetünk, a magasabb részeken, a mélyebben fekvő családi sírok megbontását nem vállaljuk. Így is nagy a kockázat. A kútban és próbafúrásokkal ellenőrizzük a vízszintet, ám azt, hogy tíz nap múlva a szertartáson ugyanilyen alacsony marad, nem garantálhatja senki – magyarázta Ivánszky Gábor, az újszegedi temető gondnoka. Az alsóvárosi temetőben is csak a magasabb pontokon hantolnak testeket. A kisteleki temetőben ugyanígy, a temető száraz részein ajánlanak sírhelyeket. Papp Pál, a Márvány Kft. ügyvezetője elmondta: átmeneti megoldásként bírják hűtőkapacitással. A szokások ugyanakkor változnak, az utóbbi években egyre többször kérnek hamvasztást a hozzátartozók.
A helyzetet tovább nehezíti, hogy a temetkezési törvény júliusban gyökeresen megváltozott: előírja, hogy a talajvíz szintje az eddigi két méter helyett legfeljebb két és fél méter lehet.

Szigorított a törvény

A megkérdezett temetővezetők arra számítanak, hogy nagy gondban lesznek. Ha betartják az összes rendelkezést, beláthatatlan időre elnapolhatják a koporsós temetéseket. A törvény szigora tehát tovább fokozza a problémát. A temetőgondnokok a hamvasztók lobbiját emlegetik. Hódi Lajos, aki a Belügyminisztérium szakértőjeként részt vett a törvény előkészítésében. Hódi elmondta: a vízszint módosítása az utolsó pillanatban került a szabályozásba. A Testamentum ügyvezetője visszautasította a krematóriumok befolyásáról szóló sejtetést.

Szentesen és Mindszenten is probléma

Csongrádon és Makón nem akadályozza a koporsós temetést magas talajvízszint, de Szentesen a Hékédi temetőben és a Szeder temető nagy részén nem lehet temetni. A Kálvária-domb környékén viszont nincs ilyen probléma. A mindszenti sírkertben a magas talajvíz továbbra is akadályozza a koporsós temetést. A vásárhelyi sírkertek magasabban fekvő részeiről azonban a víz már lehúzódott.