Szeged és környéke

2015.10.03. 17:50

Alsóvárosi paprikafesztivál ferencesekkel

Szeged - A Szent Ferenc napi fesztiválon két helyszínen várták az érdeklődőket.

Munkatársunktól

– Nem az az étel a finom, amit dicsérnek, hanem ami elfogy – mondta [namelink name="Papp Szabolcs"], a szombati alsóvárosi Paprikafesztivál egyik résztvevője, aki pityókás tokányt, azaz paprikás krumplit készített. A Szent Ferenc napi fesztiválon két helyszínen várták az érdeklődőket. A ferences kolostor előtti területen főzőverseny volt, a bográcsokban természetesen paprikás alapú ételek készültek.

A kolostorban a paprika, mint gyógynövény jelent meg: a szerzetesek kolostori tárlatvezetéssel, paprikás kísérletekkel, játszóházzal és méhészeti bemutatóval készültek.

A színpadon egymást váltották a fellépők, az ebédhez az alsóvárosi menyecskekórus énekelt.

Alsóvárosi paprikafesztivál ferencesekkel. Fotó: Frank Yvette (galéria)

[namelink name="Barta László"], az Algyői halászcsárda vezetője és Bertalan testvér kóstolták végig a négy csapat főztjét. – Mind nagyon finom volt. Szerencs, hogy nem kell dönteni, melyik a legjobb. Nem is verseny ez, hanem egy főző show – mondta Barta. Bertalan testvér ezt annyival egészítette ki, hogy egyik finomabb volt, mint a másik. – Döntésképtelenné váltam – fogalmazott.

Az egyik népszerű ételt [namelink name="Kormányos Károly"], barátainak Karcsi készítette. A töltött paprika lecsóágyon elnevezésű étel egy rizzsel és füstölt, főtt csülökkel gazdagított lecsós alapra helyezett fele rész darált csirkecombból és fele rész darát sertés dagadóból készült töltött paprika volt az egyik legnépszerűbb harapnivaló. A látogatók úgy kóstolhatták meg az ételeket, ha egy ezer forintos támogató utalványt vettek a ferenceseknél. Az eseményre a réteses Antolikék különlegességgel, körözöttes rétessel készültek, amibe stílusosan paprika is került.

Délután fél háromkor zenés-táncos felvonulás indult a Napsugaras Tájházból a templomhoz a Délikert Táncegyüttes közreműködésével, majd megszentelték a paprikát. A fesztivált délután paprikabál zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!