Szeged és környéke

2009.08.09. 19:40

Angol–magyar esküvő Szegeden, körutazással

Szeged - Ragaszkodik szegedi gyökereihez, ezért az Angliában élő Török Tamás a Tisza-parti városban adta férjhez Cecília lányát. Hogy a násznépnek bizonyítsa magyaros vendégszeretetét, egyhetes körutazásra is meghívta őket.

Dombai Tünde

Igazán különleges násznépet láthatott Szegeden, aki szemfülesen figyelt szombat délután a belvárosban. A hölgyek színes estélyiben és koktélruhában érkeztek, frizurájukat merész kalapköltemény vagy fejdísz ékítette. Az urakon fess frakk feszült, cilindert csak a nagy melegre tekintettel nem tettek fel. Igazi angol gentlemanek – súgtak össze a rokonok. És valóban. A szegedi Török Tamás 1976-ban disszidált, Angliában elvett egy szegedi lányt. Észak-Walesben él, Liverpooltól 90 kilométerre, és borkereskedéssel foglalkozik. Két gyermeke van. Ragaszkodik magyar gyökereihez, ezért úgy döntött, Cecília lányát Szegeden adja férjhez. A 26 éves kozmetikusnak és jövendőbelijének, a 32 éves Richard Elliottnak tetszett az ötlet. A vőlegény a BBC egyik kereskedelmi műsorának munkatársa, szíve választottja kedvéért egy évig magyarul tanult a londoni egyetemen.

Richard és Cecília fiákeren érkezett. Fotók: Frank Yvette

Richard és Cecília fiákeren érkezett.
Fotó: Frank Yvette

– Ha már hajlandó a rokonság Szegedre jönni az esküvőre, előtte és utána sem hagyhatjuk őket magukra. Két éve kezdtük a szervezést, hogy ízelítőt kapjanak a magyaros vendégszeretetből és népszokásokból – hallottuk a magyar örömapától. A szegedi családtagok segítségével buszokat béreltek, és a fakultatív programokról kétnyelvű füzetkével tájékoztattak.

A városházán angliai, finn, ausztrál és magyar vendégsereg ünnepelte az ifjú párt.

A városházán angliai, finn, ausztrál és magyar vendégsereg ünnepelte az ifjú párt.
Fotó: Frank Yvette

– Első nap a csongrádi Tisza-parton jártunk. Ékszerdoboz az a kisváros, és még néptáncos bemutatót is láttunk – mesélte a vőlegény Ausztráliában élő nagynénje, Joyce Hughes. – Egy egész napot töltöttünk Szegeden, a főtéren megkóstoltuk a hungarikumfesztivál barackpálinkáját és a halászlét. Feledhetetlen élmény – vette át a szót Sharon Doody, az ifjú pár otthoni barátja Colwyn Bayből. Eljöttek az indiai származású rokonok Londonból. És feltűntek a vőlegény Finnországban élő iskolatársai. Egyikük, Ewan Thonger azt mondta: soha nem jártak még Magyarországon, ezért érdekes kalandnak ígérkezett, hogy kedves barátunk, Richard kedvéért Helsinkiből kiránduljanak egy nagyot.

A református templomban az angol vőlegény is magyarul tett esküt.

A református templomban az angol vőlegény
is magyarul tett esküt. Fotó: Frank Yvette

A városházi és a Kálvin téri kakasos templombeli esküvő után a násznép három emeletes buszra szállt. Az örömapa nem talált megfelelő patinás éttermet a lakodalomhoz, ezért az ünneplést a vásárhelyi Fekete Sas Szállóban folytatták. Pihenni a Novotelbe tértek vissza. Tegnap lapzártánkkor az Öreg Kőrössy Halászcsárdában folytatódott a program. Hétfőn Ópusztaszeren és a pusztamérgesi borászoknál tölti a napot a több mint száz „nászutazó". Kedden Gyula, a körút végén Budapest és a Gellért-fürdő, valamint este a dunai operetthajó a különös karaván úti célja. Az ifjú házasok más fakultatív programot választottak maguknak lakodalom után. Nászútra, talán jövőre, Mauritiusra utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!