Szeged és környéke

2014.05.07. 23:00

Anti zeneterápiával segít a daganatos gyermekeknek

Szeged - Zeneterápiával segít a daganatos gyermekeknek immár harmadik éve a megasztáros Seres Antal. A szentesi Fivérek zenekar tagja a szegedi gyermekklinikán és a Heim Pál Gyermekkórházban gitározik a gyerekeknek, sőt tanítja is a fiatalokat zenélni.

Timár Kriszta

Ritka, hogy egy segíteni vágyó magánszemély egymaga képes hasznos jótékonysági programot működtetni. Seres Antalnak ez sikerült. A Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványt a Megasztárból ismertté vált szentesi Fivérek zenekar egyik tagja álmodta meg 2011-ben. Azóta is sikerrel működteti. Bár már nem teljesen egymaga, a program lényegét, a beteglátogatást továbbra is egyedül csinálja.

– Az alapítványt rendkívül egyszerű dolog hívta életre: beteg gyermekeken szerettem volna segíteni. Belső sugallatra a legsúlyosabb eseteket választottam, és a rákos gyermekekkel kezdtem el foglalkozni – mondta a zenész. – Heti rendszerességgel elkezdtem bejárni a szegedi gyermekklinikára, hogy zenéljek nekik. Később ezt szervezeti formába öntöttük, így jött létre az alapítvány.

Seres Antal (középen) a Fivérekkel. Az alapítvány koncertjén ő is fellép. Fotó: Karnok Csaba

Seres Antal (középen) a Fivérekkel. Az alapítvány koncertjén ő is fellép. Fotó: Karnok Csaba
[namelink name="Seres Antal"] elmondta, már az első hetekben a legsúlyosabb állapotban lévő gyermekekkel hozta össze a sors.

– Lelkileg az első másfél év volt a legnehezebb. Állandóan kopasz gyermekekről álmodtam, de a sikertörténetek sok erőt adtak. Bár tízből csak nyolc gyermek gyógyul meg, hiszem, hogy a maradék kettőnek is megszépítem a kórházban töltött napjait – mondta a zenész.

Mező Misi 14 gitárt szerzett az alapítványnak

– Rengeteg alapítvány van, amelyek között sok nem szívből végzi a dolgát. Amit azonban a Zenével a Rákos Gyermekekért Alapítványnál tesznek, az a lehető legjobb – fogalmazott a Magna Cum Laude énekese, Mező Misi, aki ahol csak lehet, ott van az alapítvány érdekében. Szegeden például kétórányi alvás után állt be a futóverseny mezőnyébe, ahonnan szintén koncertezni indult tovább. Nemrégiben pedig 14 gitárt szerzett az alapítvány számára, amelyeket hamarosan át is adnak a tehetséges gyermekeknek.
Időközben Seres Antal a Heim Pál Gyermekkórházba is elkezdett járni, ott ismerkedett meg az egyik legemlékezetesebb beteggel.

– A fiú 9 hónapig senkivel sem kommunikált a kezelőorvosát leszámítva. Agyvérzése volt, újra kellett éleszteni, és csak szájról tudott olvasni. Ettől függetlenül bejártam hozzá zenélni. Nem sokkal később én lettem a második, akivel hajlandó volt kommunikálni. Bár korábban csak a plafont nézte egész nap, egy idő után elkezdte feszegetni az ujjait, hogy megtanulhasson gitározni – mondta Seres Antal.

A zenész ugyanis nemcsak játszik a daganatos gyermekeknek, de tanítja is őket. Elmondása szerint hihetetlen a gyermekek akaratereje, ahogyan igyekeznek megszólaltatni a hangszert. Az alapítvány célja emellett a gyógyult betegek integrálása is kortársaik közé. Seres Antal fiatal tanítványaival együtt foglalkozik azokkal, akik betegségük miatt évekig csak a szüleikkel voltak kapcsolatban, sőt táboroztatja is őket.

Seres Antal – ahogy fogalmazott – nem kunyerál alapítványának. Bár meglehetősen nagy költséget jelent Szentesről Szegedre és a fővárosban utaznia heti rendszerességgel, sőt gitárt is ő vesz a tehetséges beteg gyermekeknek, nem kilincsel adományokért. – Először bizonyítani akartam. Az olyan rendezvények pedig, mint az április végén rendezett életmentő futás, amelyre ötszázan neveztek, talán jobban megismertetnek bennünket, és segítenek az anyagi helyzetünkön is – mondta a zenész. A Rotaract Club Szeged és az Árkád Szeged egyébként ennek a programnak köszönhetően 316 ezer forintot tudott átadni.

Az alapítvány aktív támogatója két másik ismert énekes, [namelink name="Szekeres Adrien"] és [namelink name="Mező Misi"] is.

Kedvezményes koncertjegy előfizetőinknek

Az alapítvány szervezésében „A zenének gyógyító ereje van" címmel gálaműsort tartanak a szegedi Zsinagógában május 12-én, 19 órai kezdettel. Fellép Palya Bea, Szekeres Adrienn, Vágó Bernadett, Szabó Kimmel Tamás és Seres Antal, valamint a meggyógyult gyermekekből alapított kórus. A Délmagyarország előfizetői kedvezményes árú jegyeket vásárolhatnak a Délmagyarország ügyfélszolgálati irodáiban, 2700 és 3000 forintos egységáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!