Antikváriumi kötetek a határon túlra

Az elmúlt 15 évben soha könyvet még nem dobtak ki az egyik szegedi antikváriumban. Banános dobozokban tárolják a köteteket addig, amíg el nem kelnek. S ha nem akad rájuk vevő, felajánlják határon túli könyvtáraknak.

Az egyik belvárosi antikvárium megnyitása óta jótékonykodik: a könyvek egy részét határon túli könyvtáraknak juttatják el. Rendszeresen csatlakoznak a könyvgyűjtő akciókhoz is, részt vettek a Duna televízió által meghirdetett programban. Szegeden a Lions klub koordinálja a könyvek útját.

– Könyvet nem dobunk ki, ez az alapelvünk – szögezte le az antikvárium tulajdonosa, Chovanecz Balázs. – Nagyon sok olyan kötet van, amire nem akad vevő. Nem azért, mert nem érdekes, hanem azért, mert annak idején ezeket a köteteket óriási példányszámban adták ki. Tároljuk őket addig, amíg egy jótékonysági akcióban új gazdára nem találnak.

A belvárosi antikvárium tizenöt esztendeje minden jótékonysági felhíváson szívesen részt vesz. A szállítást nem tudják megoldani – erre nincs kapacitásuk –, azt viszont biztosítják, hogy minden könyvet tisztán, jó állapotban, dobozolva kapjanak meg a jószolgálati szervezetek munkatársai.

Az antikváriumban egyébként banános dobozban tárolják a könyveket – aki belép az üzletbe, jó néhány egymásra tornyozott dobozzal találkozhat nap mint nap. A felajánlott kötetek között szép számmal akad idegen nyelvű kiadvány, ifjúsági könyv, ismeretterjesztő kötet, szépirodalmi műremek, életrajzi írás. Az antikvárium jóvoltából például nemrégiben a kolozsvári egyetem könyvtára is kapott számos könyvet, továbbá vajdasági bibliotékákba is szállítottak már innen adományt. Évente legalább egy kamionnyit ajánlanak fel jótékony célra.

A banános dobozban 50 kilónyi könyv is elfér, a dobozok egymásra rakhatók. Könyvből tehát számos akad, megfelelő dobozból azonban annál kevesebb. Ezért az antikvárium folyamatosan hirdeti bejárati ajtaján: jó állapotú banános dobozokat vásárolnak.