Szeged és környéke

2007.11.07. 22:08

Apadóban a szegedi anyatejkészlet

Szeged - Folyamatosan csökken az anyatejet adó asszonyok száma Szegeden, mióta nekik kell fizetniük a vizsgálatokért. Közben – az ellenőrzéseket megkerülve – az anyák egymás közt adják-veszik az ellenőrizetlen tejet.

Tombácz Róbert

Az újszülött életének első fél évében alapvető fontosságú, hogy anyatejjel táplálják, mert így erősíthető immunrendszere, s a tápanyagokat optimális és könnyen emészthető formában kapja. Az a kismama, aki valamilyen okból nem tud szoptatni, az anyatejgyűjtő állomásokon juthat hozzá díjmentesen az éltető folyadékhoz –, ha van elég belőle.

Kevesebb tej gyűlik össze, mint kellene. Fotó: Schmidt Andrea
A napokban például Szombathelyen teljesen kimerült a készlet. Nem túl vonzó ugyanis, hogy öt éve változatlan áron – literenként 1800 forintért – veszik át a fölös mennyiséget a szoptató anyukáktól, akiktől ráadásul a tej átadásakor vizitdíjat is kérnek. Szegeden ugyan nem kell vizitdíjat fizetni, ellenben tavaly nyár óta a tejadóknak az előírt egészségügyi vizsgálatok költségét – nagyjából 4000 forintot – fedezniük kell.

Tápszer se lesz?

A napokban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének tápszer szekciója tiltakozott a gyógyszer-gazdaságossági törvény módosítása ellen. Eszerint ugyanis a közfinanszírozású tápszerek gyártóira is kiterjesztenék az eddig csak a gyógyszergyártókra vonatkozó befizetési kötelezettséget. Állásfoglalásukban felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a módosító javaslat miatt a Magyarországon jelen lévő tápszergyártók és -forgalmazók – a növekvő terhek miatt – komolyan megfontolhatják, hogy kivonuljanak a piacról. A másik lehetőség, hogy a csecsemőtápszerek ára a módosítás hatására rendkívüli mértékben megemelkedik.

A költségek miatt egyfajta háttérüzlet alakult ki a kismamák között – tudtuk meg Szélné Kertész Évától. A szegedi gyűjtőállomás vezetője elmondta: az anyukák egymás között, gyermekük biztonságát kockáztatva adják-veszik az ellenőrizetlen donortól származó tejet. Mivel a kontrollt megkerülik, az eladók hígíthatják például tehéntejjel vagy vízzel, vagy túlforralhatják, s ezzel károsítják a benne lévő immunanyagokat is. A többnyire szülészeti ismeretségeken alapuló „üzleti kapcsolatok" miatt a két éve még 110-120 tejadó anyuka száma tavaly már 85-re, idén pedig 50-re csökkent. E tendencia – szakemberek szerint – a szülések számának csökkenésével nem magyarázható.

Naponta 12-13 liter anyatejet gyűjtenek össze a szegedi állomáson, de az ideális 15-16 liter lenne, ezért a beérkező adagok azonnal elfogynak. Az ingadozó forgalom és a szűkös készletek miatt nagyon be kell osztani a rászoruló kicsiknek adható mennyiséget. Jelenleg nagyjából 25 baba jut így anyatejhez, köztük kiemelt fontossággal a szegedi gyermekklinika koraszülöttei és a Bölcsőde utcai gyermekotthon pici lakói. Nekik teljes hétvégére képesek biztosítani a kellő tejadagot, másoknak viszont a hétfőtől péntekig nyitva tartó állomás csak szombatra tud anyatejet adni. Vasárnapra így már csak tápszer jut a rászoruló szegedi kicsik egy részének.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!