Szeged és környéke

2019.03.11. 15:30

Áprilisban indul a tartós útjavítás: több száz kátyút kell betömni

Szeged - Idén eddig 370, önkormányzati kezelésű helyszínen végeztek kátyúzási jellegű út- és járdaburkolat-javítást Szegeden, de a tartós javítások csak áprilisban kezdődnek. A nagyobb úthibákat június végéig eltüntetik. Az állami fenntartású utakon is dolgoznak majd áprilistól, a lista összeállítása még zajlik.

T. R.

A napokban szubjektív állapotfelmérést végeztünk Szeged útjain. Kiderült, az önkormányzati és állami kezelésű utakon is van bőven tennivaló: nyomvályúk, kátyúk, repedések, bukkanók, egyenetlenségek teszik próbára az autókat és a sofőröket. Megkérdeztük a fenntartókat, mennyiből és mikor kezdődnek az útjavítások, hány úthibát javítanak, mi az, ami sorra kerül.


A polgármesteri hivatal közölte, az idei tél is jelentős károkat okozott az önkormányzati fenntartású utakban.


Idén eddig 370 helyen végzett kátyúzási jellegű út- és járdaburkolat-javítási munkát a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft., és az eddigi adatokból az látszik, hogy hasonló nagyságrendben kell további kátyúkat betömni.

Kátyú a Petőfi Sándor sugárút elején. Várja a meleg aszfaltot. Fotó: Kuklis István

Kátyú a Petőfi Sándor sugárút elején. Várja a meleg aszfaltot. Fotó: Kuklis István

Mivel a meleg aszfalt előállításával foglalkozó telepek csak áprilisban nyitnak, addig csak kevésbé tartós, hideg aszfalttal és újrafeldolgozott aszfaltkeverékkel tud burkolatjavításokat végezni a cég. Áprilistól viszont jó minőségű, meleg aszfaltkeverékkel dolgozhatnak majd. A javítások sorrendjét az úthálózati besorolás alapján végzik, azaz a forgalmasabb közútszakaszokon keletkezett kátyúk kijavítása után következnek a kisebb forgalmú utakon keletkezett úthibák. A nagyobbakat a tervek szerint június végéig kijavítják. A környezetgazdálkodási cég azt kéri, a szegediek használják a honlapjukon elérhető online kátyúbejelentőt, hogy tudjanak minden javításra szoruló útról.


Idén 308 millió forint az út- és járdakarbantartásra fordítható keret, ami nagyjából 100 millióval több, mint a tavalyi. „Ez lehetővé teszi a lokális helyreállítást kissé meghaladó, még közvetlen balesetveszélyt nem jelentő, repedezett, egyenetlen, nagy felületű út- és járdaburkolatok kijavítását" – írták. Hozzátették, az önkormányzat saját forrásból 1,6 milliárd forintot fordít útfelújításokra, útfejlesztésekre.


Az állami kezelésű szegedi utakkal kapcsolatban a Magyar Közút Zrt. azt közölte, egyelőre ideiglenes jellegű, hideg aszfaltos munkát végez szegedi mérnökségük, áprilisban indulnak majd a tartós megoldást nyújtó, meleg aszfaltos javítások. Első körben a városon átmenő főutakon dolgoznak, ezután térnek át a kisebb forgalmú, kezelésükbe tartozó mellékutakra. A kézi kátyúzások mellett nagyobb felületű gépi kátyúzási munkákat is terveznek – a létesítményjegyzék összeállítása folyamatban van.

Megvannak az első helyszínek


Az önkormányzati kezelésben lévő utak javítást igénylő helyszíneit jelenleg mérik föl. Az már biztos, hogy tavasszal a következő útszakaszokon dolgoznak majd: Bencfahát utca (Beszterce utca–Dobi István utca között), Beszterce utca (Beszterce utca 42. melletti út és Rába utca között) sárrázó, Must utca 11–13. előtti szakasz, Máramarosi utca, Babér utca (Lidicei tér–Gyémánt utca között), Gyémánt utca (Bánk Bán utca–Göndör sor között), Kertész utca (az Alsó kikötő sor és a focipálya között), Egressy Béni utca (Marostői utca–Közép fasor között), Pihenő utca (Hosszú-Töltés utca–Nagy-Baktói út között), Farkas utca (Katona József utca–Remény utca között), Gép utca, Hernyós utca, Szentháromság utca, Bécsi körút–Szentháromság utca körforgalom, Vitéz utca (Szentháromság utca–Petőfi S. sugárút között). Hozzátették, tavasszal kezdődik egymilliárd forintból a Kollégiumi út felújítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!