Szeged és környéke

2007.08.23. 16:19

Áramliberó: a drágább energiát vehetjük kicsit olcsóbban

Egy keveset spórolhatunk majd az áramszámlán január 1-jétől, ha fogyasztási szokásainknak megfelelő díjcsomagot vásárolunk. Jövőre ugyanis szabadon választhatjuk meg magunknak az áramszolgáltatót. Csodákra azonban nem kell számítani, legfeljebb néhány százalék lehet a nyereség, miközben tovább drágul az energia.

Fekete Klára (Délmagyarország)

Jövőre az áramliberalizációval kezdhetjük az új évet, vagyis magunk választhatjuk ki a szolgáltatót. A Démász helyett azzal a társasággal köthetünk szerződést, amelyik a számunkra legmegfelelőbb csomagot kínálja. Ugyanaz történik majd, mint a vezetékes telefon esetében: a vonal megmarad – tehát a villamoshálózat továbbra is a Démász tulajdona –, csak a „huzal végén" egy másik cég mérheti a fogyasztást. Az embereket hirdetésekkel, ajánlatokkal bombázzák majd, és szokásaiknak megfelelő csomagokat alakítanak ki: a telefonálás mintájára lesz a napközbeni áramfogyasztónak, a négy óra után lakásában működésbe lendülőnek, avagy a hétvégi főzőcskézőnek, takarítónak, tévénézőnek megfelelő tarifacsomag.

Drágulás

Már szeptembertől 10 százalékkal drágulhat az áramszámla, de ezt az információt sem erősítette meg hivatalosan senki. Jelenleg egy kilowattért 38 forintot fizetünk, ez emelkedhet több mint 41-42 forintra. Az áremelkedés indoka az, hogy a villamos energiáért is meg kell fizetni az uniós átlagot, amely csak nálunk, Csehországban és Szlovákiában alacsonyabb.

A szolgáltatóváltáskor előbb meg kell szüntetni a szerződést az eddigivel, majd újat kell kötni egy másikkal. Mivel a „szállítás" is pénzbe kerül, az áramszámlán két ár szerepel majd: a piaci villamos energiáé, valamint a Démász szállítási, azaz rendszerhasználati díjáé. Ez utóbbi most nincs elkülönítve, a jelenlegi közüzemi tarifa tartalmazza.

A nem lakossági fogyasztók már 2004. január 1-je óta a szabadpiacról szerezhetik be az áramot, 2008-tól szeretnének a lakosságnak is kedvezni. Hogy erre a helyzetre miként készül a Démász, arról még nincsenek információk. Kovács Krisztina kommunikációs igazgató elmondta, a villamos energiáról szóló törvény ugyan megszületett, de annak végrehajtási rendelete csak az év utolsó negyedévében várható.

Természetesen azok, akik nem akarnak váltani, maradhatnak a megszokott szolgáltatónál. Az európai tapasztalatok szerint a lakosságnak csak 5-10 százaléka él a „szabadság" és az esetleges költségcsökkentés lehetőségével. Csodák ugyanis nincsenek. Legfeljebb néhány százalékot lehet megtakarítani azzal, hogy egy másik szolgáltató olcsóbbnak tűnő, és immáron nem közüzeminek nevezett csomagját választjuk.


Gázban már van választék

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. már 2006 szeptembere óta él a gázliberó lehetőségével, és a Dégáz helyett az Első Magyar Földgázkereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szerződött. Ez a cég mellesleg az egyetlen szabadpiaci gázkereskedő. Jövő nyárra kell a többi gázszolgáltatónak is kilépnie a közüzemiségből, és szabadpiaci gáztarifát megállapítania. A szabadpiaci ár azonban nem biztos, hogy olcsóbb – figyelmeztetett [namelink name="Básthy Gábor"], a hőszolgáltató ügyvezetője –, a gáztarifa ugyanis több tényezőtől függ. A hőszolgáltató eddig még jól járt, ennek köszönhetően januártól „csak" 54 százalékkal emelkedtek a távfűtés díjai. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!