Szeged és környéke

2013.09.04. 20:37

Aranybánya: uniós lépést sürgetnek

Verespatak - Tiltsa be az Európai Unió a cianidos bányászatot a tagállamok területén, és lépjen föl határozottan végre a verespataki aranybánya megnyitását lehetővé tévő román törvénytervezettel szemben – kéri Bánki Erik, Tőkés László és Sógor Csaba.

Munkatársunktól

Az Európai Parlament magyar néppárti képviselői [namelink name="Janez Potocnik"] környezetvédelmi uniós biztosnak írt levelükben emlékeztettek: három évvel ezelőtt [namelink name="Áder János"] és [namelink name="Tőkés László"] javaslatát megszavazva az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák teljes körű tilalmát az Európai Unióban. A bizottság azonban a mai napig nem szerzett érvényt a határozatnak. Most arra kérik Janez Potocnikot, adjon magyarázatot a késlekedésre.

Az akkori parlamenti határozat azt is kérte, hogy a tilalom életbelépéséig a tagállamok ne támogassanak olyan projekteket, amelyek cianidos technológiát alkalmaznak. Románia ezt a kérést hagyta figyelmen kívül. A magyar néppárti képviselők hangsúlyozzák, a verespataki bányanyitás a 13 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezésnél is súlyosabb környezeti katasztrófát okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!