Aranyollós szűzleányok és a drága fehér tea

Tanulságos megvizsgálni: az élelmiszer-szakboltok vagy a bevásárlóközpontok tudnak-e többet, jobbat nyújtani Szegeden. Borházunk több is akad, de a kávé- és tearajongóknak sem kell búslakodniuk: önálló szakboltban válogathatnak. Az édesszájúak számára rossz hír: a csokikereskedés helyén biztosító nyílt.
Magyarországon is egyre keresettebbek a különleges teák Fotó: Segesvári Csaba

Kevés az élelmiszer-szakbolt a városban. Sajtot és halat például csak az áruházakban vagy a piacon vásárolhatunk, pedig az ország több pontján is vannak jó szaküzletek. Szegeden azonban csak néhányan vállalkoztak arra, hogy egy-egy termék árusítására specializálódjanak. A kevesek között persze akadt olyan, akinek megérte merésznek lenni, de bizony olyan is, aki néhány hónap után tönkrement.

A város egyetlen kávé- és teaboltja két és fél éve nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. A betérőt huszonkét fajta kávéőrlemény és negyven fajta teafű várja. – Az induláskor csak tizenöt fajta teánk volt, azt hittük, az is sok lesz. Szerencsére egyre inkább van igény erre az italra, hiszen a kávé magas koffeintartalmát nem mindenki bírja – mondta Vékonyné Csapó Zsuzsanna. A Petőfi Sándor sugárúti kávé-, és teaszaküzlet vezetője elmondta, náluk csak szálas teát, illetve kézzel szüretelt kávészemeket lehet kapni, ezért számukra az áruházak nem vetélytársak. Korosztálytól függetlenül mindenki betér hozzájuk, de a felsőoktatási intézmények közelsége miatt a leghűségesebb tea- és kávéfogyasztók az egyetemisták. Az illatos teafüvek ötven grammjáért hat-hétszáz forintot kell fizetni. A fehér tea viszont ennél is drágább. – Fogyasztása régen kizárólag a kínai császár privilégiuma volt, amit szűzlányok aranyollóval szüreteltek neki – adott ízelítőt teatörténetből az üzletvezető. Bár a privilégium és a szűzlányok munkássága megszűnt, a tea szüretelésének módja nem változott: mint évszázadokkal ezelőtt, ma is a teacserje gyenge, csúcsrügyeit tépik le és főzik ki elkészítésénél.

Nemcsak teából és kávéból, borból is működik szakbolt a városban: mindjárt öt is. Nekik nemcsak az áruházakkal, egymással is versenyezniük kell. – Nálunk sem drágább a bor, mint az áruházakban, de az emberekben valahogy benne van az a tudat, hogy a hipermarket olcsóbb – magyarázza Eperjesi Péter. A szakboltok között azonban nincsen akkora konkurencia. Az Ezerjó borkereskedés ügyvezetője szerint több száz palackos készletükből mindössze harminc található meg a többieknél is. – Az igazi borínyenc pedig úgyis szaküzletekbe jár, ahol a különböző pincészetekről, termelőkről, borvidékekről kaphat szakmai tanácsot. Még azt is megmondjuk, hogy például egy baráti kártyapartihoz melyik nedű illik leginkább – magyarázta a boltvezető.

Amíg az alkohol- vagy koffeintartalmú italokat árusító szaküzletekre mutatkozik igény, a város egyetlen, kizárólag csokoládékat kínáló boltja néhány hónapja lehúzta a redőnyt. Biztosító nyílt a helyén.