Szeged és környéke

2010.10.07. 12:42

Arcul csapták az örményeket Szegeden

Szeged - Leváltották Szegeden az örmény kisebbségi önkormányzatot eddig adó egyesületet. A korábbi önkormányzat elnöke állítja: 12 év alatt megismerte a szegedi örményeket, de az „újakat" sohasem látta.

Gonda Zsuzsanna

Elvesztette a választást Szegeden az eddigi kisebbségi önkormányzatot adó Dél-Magyarországi Örmény Kulturális Egyesület. A városban élő örményeket ezentúl a Kilikia Kulturális Egyesület képviseli.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Kövér László, az előző önkormányzat elnöke szerint visszaélésre ad lehetőséget, hogy megduplázódott az állítólagos örmények száma Szegeden. Korábban 53, ezen a választáson viszont 139, magát örménynek valló kérte felvételét a választói névjegyzékbe (október 3-án egyébként 94-en szavaztak). Kövér röhejesnek nevezte a gyarapodást, és a választások tisztaságának megsértése gyanújával, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Kövér László röhejesnek nevezte az örmények gyarapodását. Fotó: Frank Yvette

Kövér László röhejesnek nevezte az örmények gyarapodását.
Fotó: Frank Yvette
– A felháborodás beszél belőlem, de nem is érdekelnek, arra sem méltatom őket, hogy találkozzam velük – válaszolta a kérdésre: beszélt-e az utódjával vagy az új testület tagjaival.

– Az elmúlt 12 év alatt megismertem a magukat örmények valló szegedieket, de velük nem találkoztam – tette hozzá.

Kövér László kérdésünkre elmondta: a kisebbségi önkormányzat forrásai az államtól és a települési helyhatóságtól származnak, ez összesen évente körülbelül 1,5 millió forint. A központi költségvetésből kapott 750 ezer forint egy része feladat alapú támogatás, vagyis az előző évi munka függvénye.

A 2010-es költségvetés 36,5 millió forint támogatást tartalmaz az országos örmény önkormányzat számára. Az országos kisebbségi önkormányzati választáson azok lehetnek elektorok és kerülhetnek fel

Kalózairól hírhedt ókori tartomány

A wikipedia szerint Kilikia kalózairól hírhedt ókori tartomány volt Kis-Ázsia délkeleti részén. „Lakói, a kilíkek, eredetileg szíriai törzsből származtak, de a görög telepesek elől visszavonultak hegyeik közé, ahol mint szabad és semmi által nem korlátozott hegylakók jóformán az egész ókorban függetlenül éltek. Kilikiában laktak a piszidek és izaurok törzsei, akik félelmetes kalózok hírében állottak, és akiket csak Pompeius római hadvezér tudott megtörni."

a listákra, akik már tagjai a települési önkormányzatoknak.

A Dél-Magyarországi Örmény Kulturális Egyesület egyébként továbbra is működik, folytatják például az ingyenes örmény órákat, október 6-án megemlékeztek az örmény származású aradi vértanúról, Kiss Ernőről. Az egyesület a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásától és a Nemzetiségi Szövetségtől kap támogatást a működéséhez – mondta Kövér László.

Természetesen szerettük volna megszólaltatni a Kilikia képviselőjét is. Horváthné Menyhárt Jolán előbb közölte: lenne mondanivalója, mert ami eddig a témában elhangzott, az az örménység arculcsapása. Később lemondta a megbeszélt interjút sűrű elfoglaltságaira hivatkozva. Azt ígérte: jövő héten tárgyalunk. Egy új időpontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!