Szeged és környéke

2017.08.20. 20:21

Arcunkhoz kötik a karszalagot a SZIN-en

Szeged - Csak arcképes igazolványunk beszkennelése után juthatunk be a jövő szerdán kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokra. Néhányan panaszkodnak, a szervezők szerint mindez a fesztiválozók biztonságát szolgálja.

Arany T. János

A jövő szerdán kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokra (SZIN) csak egy személyi okmányunk – személyi igazolvány vagy útlevél – beszkennelése után léphetünk be a Partfürdő területére. A pénztároknál és beváltópontoknál a karszalagon található QR-kódot a szervezők hozzárendelik a személyi okmányunkhoz.

– A Szigeten, a VOLT Fesztiválon és szállodákban is működik hasonló rendszer. A legfontosabb, hogy ez a fesztiválozók biztonságát szolgálja – hangsúlyozta Jávorszky Iván, a fesztivált szervező Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Kft. vezetője.

Korábban a Sziget Kft. a fokozott terrorfenyegetettséggel magyarázta a VOLT-on, a Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon a tömeges adatgyűjtést. A Magyar Nemzet munkatársai már tavaly, a rendszer indulásakor hangot adtak aggályaiknak, és a szerintük szokatlan gyakorlatról kikérték a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét, amely egy év elteltével válaszolt. A NAIH megkeresésére a Sziget Kft. részletezte indoklását, eszerint a 2015. novemberi párizsi terrorcselekmény láttán döntöttek úgy, hogy bevezetik az új beléptetési rendszert.

A sorban állás elkerülése érdekében belépéskor, kérjük, készítsék elő személyi igazolványukat vagy útlevelüket! Az idei fesztiválra arcképes igazolvány beszkennelése nélkül senkit nem engednek be. Fot

A sorban állás elkerülése érdekében belépéskor, kérjük, készítsék elő személyi igazolványukat vagy útlevelüket! Az idei fesztiválra arcképes igazolvány beszkennelése nélkül senkit nem engednek be. Fotó: Karnok Csaba

A SZIN Facebook-oldalán többen kifogásolják az új rendszert, kubatovi módszernek nevezik, és a vénaszkennerhez hasonlítják. – A rendőrség könnyebben ki tudja szűrni a nem odaillő vagy bűncselekményt elkövető vendégeket, illetve meg tudjuk szüntetni a hamisításokat és a karszalagcseréket is. Fontos, hogy mi a személyes adatokat nem tudjuk megnézni, csak az ezzel foglalkozó cég, amely viszont csak a rendőrség kérésére adhat ki bármilyen személyes adatot – tette hozzá Jávorszky.

A fesztiválon a szkennelés és az ellenőrzés miatti sorban állást elkerülendő 15 pénztár és beváltó működik majd. A beléptetők az igazolványt látják, de írásban nyilatkoznak arról, hogy betartják az adatvédelmi szabályokat.
 

Tudta?
A QR-kód (Quick Response) egy kétdimenziós pontkód. Nevét az angol rövidítéséből kapta, utalva a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. A sátrazók augusztus 22-én, kedden 17 órától léphetnek be fesztivál területére, az újszegedi Partfürdőre. A hivatalosan augusztus 23-án, szerdán kezdődő Szegedi Ifjúsági Napokon idén hatéves korig ingyenes, 7 és 14 év között pedig elővételben, augusztus 20-ig 3990 forintba kerül a gyerekjegy. Bár az idei még csak a 49. SZIN, a rendezők már a jövő évi, jubileumi eseményre készülnek. Kérik, hogy akinek bármilyen relikviája, emléke, fotója van a SZIN elmúlt 49 éves történetéből, hozza be, szeretettel várják azokat az IH-ban vagy a SZIN 50 elnevezésű sátorban a rendezvény ideje alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!