Árfigyelésre hív a minisztérium

Árfigyelésre hív a minisztérium: az áfacsökkenés előtt és után vásárolt termékekről áfás számlát kell beküldeni – nyereménysorsolásra. A megkérdezett kereskedők rossz ötletnek tartják a játékot: a legtöbb cikk ára ugyanis nem megy le.

Ebben a hónapban rajtol az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) áfajátéka. Számos termék általános forgalmi adójának kulcsa a felső 25 százalékról 20-ra csökken, ez az adókulcsmérséklés árcsökkenést vonhat maga után. Megvalósul-e az árcsökkentés? – erre a kérdésre keresi a választ a minisztérium, amikor a termékek árának ellenőrzésére szólít fel. Az ICSSZEM nyereményjátékának lényege, hogy decemberben és a jövő év első két hónapjában ugyanabban a boltban ugyanarról a termékről saját nevünkre áfás számlát kell kérnünk. Ezeket kell összehasonlítani és a másolatát beküldeni a minisztériumba: ezzel nevezhetünk az ajándéksorsolásra, s nyerhetünk plazmatévét házimozirendszerrel.

Szerencsésnek mondhatják magukat a díjazottakon kívül azok a vásárlók is, akik a boltok árcéduláin látott bruttó árakból kitalálják, melyik termék áfakulcsa 25 százalékos. A versenyfelhívás is tévesen fogalmaz, hiszen a szóba jöhető termékek között tünteti fel a zöldségeket, gyümölcsöket és konzerveket, amelyek pedig eddig sem voltak a legfelső áfakulcsos kategóriában – ezeket tehát hiába figyeljük. Ajánlja ezen kívül a ruházati termékeket, műszaki cikkeket, bútorokat és javítószolgáltatásokat – ezeket pedig nem feltétlenül vesszük meg havonta, még a verseny kedvéért sem.

– A vásárlók 30-40 vagy 50 százalékos árengedményt érzékelnének. Az 5 százalékos áfacsökkenésből optimális esetben is csupán 4 százalékos árleszállítást valósíthatunk meg – fogalmaz Popovics Sándor, a Coop Szeged Rt. kereskedelmi igazgatója, majd hozzáteszi, a nagyáruházban átlagosan 1000 forintot költenek a vásárlók, az árucikkek legfeljebb harmada tartozik a 25 százalékos kategóriába, tehát alig 20 forintot nyerhetnek januártól. Érintett árucikk a dohány és szeszes ital, ezeknek azonban januártól emelkedik a jövedéki adója, tehát az ára ezeknek sem csökken.

– Bízunk a gyártók önmérsékletében, ha ők nem emelnek árat, vagy csupán kis mértékben, akkor valóban találnak majd az áfajátékosok csökkent árú cikket. Mi a szokásos árrésekkel számolunk a továbbiakban – tette hozzá Tóth János, a Minimál-Csemege vezetője.

A gyártók emelnek

Az egyik szegedi élelmiszerbolt vezetője azt mondja, az általa forgalmazott cikkek többségének ára mindenképpen változik januártól. A törvényt betartja, a 25 százalékos áfakör mértéke 5 százalékkal csökken, viszont azt is tudja, hogy a gyártók többsége – a nagyfogyasztói energiaárak növekedése és a minimálbér emelése miatt – biztosan emeli az árakat. Az üzletvezető szerint a jó ötletnek látszó árcsökkenést nem fogjuk érzékelni, sőt inkább visszafelé sülhet el: az áfajátékból bumeráng lesz.