Szeged és környéke

2013.03.01. 20:57

Árpás Károly és a Voinovich-füzet

Szeged - Kalandos módon került elő, majd veszett el az Arany-szonetteket tartalmazó dokumentum.

Munkatársunktól

„A verseskötet a közönség és a kutatók számára ismeretlen szerelmes Arany János költészetét mutatja be" – olvasható [namelink name="Árpás Károly"] irodalomtörténész új kötete, A Voinovich-füzet borítóján. A Kráter Műhely Egyesület gondozásában tavaly decemberben jelent meg. A hitvesi költészet legszebb darabjai fedezhetők fel benne. A Voinovich-füzet szegedi bemutatóját hétfőn 18 órától rendezik meg az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban, ahol a szerzővel [namelink name="Fabulya Andrea"] beszélget.

Az Arany János feleségéhez, Ercsey Juliannához írt bensőséges alkotásokat tartalmazó hagyaték először Voinovich Géza birtokába került. A kötet névadója senkit nem engedett a hagyaték közelébe – tudtuk meg Árpás Károlytól. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium Toldy-díjas tanára viszont úgy gondolta, amihez hozzájutott, azt mielőbb közkinccsé teszi. A kéziratos anyag 1945 januárjában, Budapest bombázásakor eltűnt. A támadás után Voinovich leszármazottja felújíttatta a villát, és a feleslegesnek tűnő papírholmit a munkásoknak adta. Árpás Károly fővárosi villanyszerelő nagybátyja hazavitt néhány füzetet, hogy a gyermeke tudjon rájuk rajzolni. A tanár unokahúga az egyik füzetbe nem tudott festeni, mivel tele volt írva. Ki akarták dobni, de Árpás Károly, amikor rokonlátogatáson járt náluk, elkérte. Tüzetesen átolvasni csak 2011 nyarán volt alkalma, akkor kiderült, hogy a 64 oldalas, A/5-ös méretű vonalas füzet Arany János szerelmes verseit rejti. A füzet később egy betörés során elégett, de korábban már digitalizálták a kuriózumnak számító műveket, amelyek többsége szonett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!