Szeged és környéke

2016.06.08. 21:03

Ásotthalmon bíznak a levendulában

Ásotthalom - Egy éve ültették, gyönyörű virágokat ont, és még üdítőbb illatot áraszt a Bizalom Köre Szociális Szövetkezet ásotthalmi levendulaültetvénye.

Munkatársunktól

A nagyjából 400 négyzetméterre egymástól távol 2 ezer tövet ültettek, hogy egy-két év múlva összefüggő lila virágtakaró borítsa a földjüket. Az idei a kísérleti év, most csak tesztelik, hogyan fejlődik a mediterrán vidékekhez szokott dísznövény a homokon. Hamarosan csokorba kötve szárítják. A terv az, hogy ha olyan szépen teremnek a gondozott bokrok, mint most, olajat és kozmetikumokat készítenek belőle.


A helyiek egyelőre furcsának tartják, hogy csupa lila virág pompázik a régi Sáricz-tanyán a krumpli, cékla, paprika és batáta tőszomszédságában. A szociális szövetkezetnek ez csak az egyik tevékenység a nagyközségben.


Megírtuk: nyúltenyésztésbe is belefogtak közfoglalkoztatottakkal és őstermelőkkel közösen (2016. március 30.: Nem kell a nyuszi a külföldi piacra).

 

Idén csak gyönyörködnek a levendulában. Jól bírja a homokot és igénytelen dísznövény. Fotó: Török János

Idén csak gyönyörködnek a levendulában. Jól bírja a homokot és igénytelen dísznövény. Fotó: Török János

A levendulából sajtolt olaj fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása közismert. A virágjával töltött párnácska segíti az ellazulást, oldja a szorongást és megkönnyíti az elalvást. Nyugtató teákhoz is előszeretettel keverik. Bár a francia konyha sokféleképpen használja – kandírozva, süteménydekorációként és csokoládés desszertekhez, nem tartozik a kifejezetten hagyományos hozzávalók közé. Nagyanyáink a ruhásszekrénybe tették, hogy távol tartsák vele a molyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!