Szeged és környéke

2013.12.17. 20:46

Ásotthalom: egy választás tanulságai

Ásotthalom - A választási szakértő szerint arra bizonyíték Ásotthalom, hogy nem szabad ölbe tett kézzel várni, hogy a Jobbikot majd kiveti magából a társadalom, mert az nem fog sikerülni.

Dombai Tünde

Kedd délután a Demokratikus Koalíció etikai bizottsága összeült, hogy kivizsgálja az ásotthalmi DK-tag, [namelink name="Márki József"] ügyét, aki – mint lapunknak is nyilatkozta – az ajánlószelvényét és a szavazatát is Toroczkai Lászlóra adta le. 

Kedden délután kerestük Márkit, de sem a vizsgálatról, sem az eredményéről nem tudott. Nem is értette, miért hívták össze az etikai bizottságot, hiszen ő senkiről semmi rosszat nem mondott, és mindig csak a maga nevében beszélt. Kerestük [namelink name="Gréczy Zsolt"] DK-szóvivőt is, de nem tudtuk elérni. A Nol.hu érdeklődésére elmondta: az etikai eljárás során döntés született arról, hogy Márki meghívást kap a testület következő ülésére, ahol felsorolhatja érveit a felmerült kérdésekben.

Az ásotthalmiak nem mentek el szó nélkül Toroczkai üzenetei mellett. Fotó: Frank Yvette

Az ásotthalmiak nem mentek el szó nélkül Toroczkai üzenetei mellett. Fotó: Frank Yvette

Választási számok

Vasárnap a 4200 lelkes Ásotthalmon a 3376 választópolgár 37,4 százaléka, vagyis 1309 ember vett részt az időközi önkormányzati választáson. A polgármesterjelöltekre összesen 1264 érvényes voksot dobtak be az urnákba, ebből 904-en Toroczkai László nevét, 360-an pedig a volt polgármesterét, Petró Ferencét ikszelték be. Olyan választó is volt, aki nyilván egyik jelöltet sem akarta megnevezni, mert 45 érvénytelen szavazócédulát is találtak a számlálásnál. A 13 képviselőjelölt együtt 1273 érvényes szavazatot kapott, rájuk 35 érvénytelen voksot adtak le, egy cédulát valaki hazavitt magával.

– Ásotthalmon egészen sajátos helyzet alakult ki, hiba volna azt hinni, hogy a község teljesen jobbikossá vált volna. Az időközi választásokról azonban az országos trendre csak nagyon óvatosan lehet következtetni, nemcsak azért, mert minden más egy időközin, hanem mert sokkal kisebb a tétje, mint az országosnak – magyarázta a különbségeket [namelink name="László Róbert"]. A Political Capital választási szakértője megjegyezte: – Mégiscsak van ennek a választásnak a szélsőjobbra vonatkozó tanulsága. Az, hogy a Jobbik és a szélsőjobb ellen lehet úgy harcolni, hogy agyonhallgatják, de az nem megoldás. A Jobbikkal és a szélsőjobbal vitatkozni kell, nevetségessé kell tenni őket. Ölbe tett kézzel várni, hogy majd kiveti magából a társadalom, az nem fog sikerülni, erre bizonyíték Ásotthalom is. Hiszen ha Toroczkait szalonképtelennek tartaná az ország egésze, akkor egy ilyen kistelepülésen se fordulhatott volna elő, hogy több mint 900 ember rá szavaz. Még akkor sem, ha ott mérsékelten kampányolt, és egyáltalán nem szélsőjobbos üzeneteket fogalmazott meg. De azért mégiscsak egy nagyon emblematikus figurája a szélsőjobbnak. Ez egyébként illeszkedik a Jobbik arculatváltásába, hogy a fiatalokat célozzák meg, és minél kevésbé szélsőségesként, hanem inkább új, szalonképes politikai erőként próbálják eladni magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!