Szeged és környéke

2012.08.28. 19:40

Ásotthalom új díszpolgára: Tóth Sándorné

Ásotthalom - 25 év után szakmát váltott, és 20 éve zöldség- és gyümölcsfelvásárlást nyitott a férjével, azóta annak él Tóth Sándorné. Díszpolgári címére a legbüszkébb.

Dombai Tünde

A falunapon – a helybeliek jelölése és a képviselőtestület döntése alapján – az Ásotthalom Község Díszpolgára címmel Tóth Sándornét tüntette ki [namelink name="Petró Ferenc"] polgármester.

– Meglepődtem, és nagyon örültem az elismerésnek. Úgy gondolom, a munkámnak szól, és hogy a cégünk sok-sok embert foglalkoztat – fogalmazott Icuka, a 63 esztendős új díszpolgár. Kérdésünkre, hogy a munkájából mit emelne ki a legszívesebben, gyorsan rávágja, valószínűleg a kitüntetésre lesz a legbüszkébb. Pedig, amint az a méltatásban elhangzott, a nyugdíjas asszony sok jelentős dolgot tett le az asztalra az elmúlt 45 év során. Ásotthalmon született, Szegeden érettségizett, és lett gyógyszerészasszisztens, majd az ásotthalmi patikában dolgozott. Férjével a községben telepedtek le, és a fia, Gábor nevelése, valamint a munkahelye mellett zöldség- és csemetetermesztéssel foglalkozott. 25 év gyógyszertári munka után Icuka váltott, 20 éve a férjével elindították zöldség- és gyümölcsfelvásárlásukat. Első nagy beruházásuk a hűtőház volt, ahol lehetőség nyílt a gyorsan romló áru tárolására, csomagolására.

Tóth Sándorné átveszi az oklevelet Petró Ferenc polgármestertől.

Tóth Sándorné átveszi az oklevelet Petró Ferenc polgármestertől.

Emlékplakettek, tiszteletbeli díszpolgárok

Emlékplakettet vett át [namelink name="Rózsa József"], [namelink name="Arany József"], az Ásotthalmi Tömegsport Egyesület és az Ásotthalom Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Ásotthalom Tiszteletbeli Díszpolgára címet kapott Ásotthalom testvértelepülésének, az erdélyi Kászonaltíznek a korábbi polgármestere, [namelink name="Barta Gábor"] és a település jelenlegi első embere, [namelink name="András Zoltán"].

1999-ben [namelink name="Tóth Sándorné"] és családja megalapította az INBA Szövetkezetet, a mozaikszó a családtagok nevének kezdőbetűit rejti. A szövetkezet kitartó munkával országosan elismert felvásárló és értékesítő központ lett. Icukát megismerte a fél ország és a kontinens jó része, hiszen a felvásárlástól az értékesítésig mindent ő intéz. Spárgájuk, csemegekukoricájuk, paprika- és káposztaféléik eljutnak Ausztriába, Romániába, Csehországba, Németországba, sőt még Norvégiába, Svájcba, Dániába, Svédországba, Finnországba, Litvániába és Lettországba is. Termelői összefogással kilenc éve megalakult a Düne Fruct Szövetkezet, amely 100-120 gazdálkodót integrál, és Icuka elnökletével országosan elismert TÉSZ lett. A család most újabb nagy feladat megvalósításán dolgozik: jövőre elkészül az új, modern gépekkel felszerelt csarnokuk a Kissori úton, ahol 100-150-en folytathatják majd a munkát. Az asszony szerint a vállalkozásuk fennmaradásának és töretlen növekedésének titka, hogy a nyereséget visszaforgatják a cégbe. Emellett az is számít, hogy áprilistól novemberig 16 órákat dolgoznak, és mindenre odafigyelnek, a legapróbb részletektől a legnagyobb tételekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!