Szeged és környéke

2015.02.26. 21:50

Asztmásnak hitték - szívműtétre volt szüksége

Szeged - Az ötödik gyereket engedik ma haza a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájáról, akit a Rotary Gift of Life programjában gyógyítottak meg.

Munkatársunktól

Az ötödik gyereket engedik ma haza a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikájáról, akit a Rotary Gift of Life programjában gyógyítottak meg. A 13 éves, vajdasági Kovács Dánielt hazájában sokáig tévesen asztmával kezelték, míg egy súlyos eszméletvesztés után kardiológushoz került, aki azonnali szívműtétet javasolt.

Erre anyagi és szakmai okok miatt Szerbiában nem volt mód, a Rotary programjának köszönhetően azonban mégis egészséges életet élhet. Operációját a soproni rotarysták 500 ezer forinttal támogatták. A műtétet végző Hartyánszky István szívsebész professzor elmondta: Dániel szívéből a két pitvart elválasztó sövény hiányzott.

 vajdasági fiú, Kovács Dániel a műtét után egészséges életet élhet. Fotó: Karnok Csaba

A vajdasági fiú, Kovács Dániel a műtét után egészséges életet élhet. Fotó: Karnok Csaba
– A tüdőbe emiatt visszafolyt a vér, amitől rosszul volt. Ezt gondolták asztmának. Miután pedig a tüdő ehhez alkalmazkodott, és megemelkedett benne a nyomás, elkezdett kékülni. Így derült fény a betegségére – mondja a professzor, aki hozzátette: ezt a műtétet hamarabb el kellett volna már végezni, kérdéses volt ugyanis, hogy mennyire károsodott a tüdő. A műtét azonban jól sikerült.

A Gift of Life program hazánkban 1991-ben kezdődött – akkor még Amerikába vitték műtétre a beteg gyerekeket. Magyarországra 2010 óta hoznak vajdasági, romániai gyerekeket. Korábban Budapesten operálták őket, tavaly a feladatot átvette a szegedi gyermekklinika. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy Ukrajnából is érkezhessenek ide szívbeteg gyerekek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!